Din beredskap är viktig när Sverige går med i NATO

Natoflaggan vajar mot en blå himmel.

11 mars 2024

Kommun och politik

Den 7 mars blev Sverige medlem i NATO. Hjo kommun fortsätter det redan påbörjade arbetet med att upprätthålla den lokala beredskapen. Du som privatperson eller företagare kan bidra genom att själv ha en god beredskap. Alla behövs!

Efter en två år lång ansökningsperiod har Sverige nu blivit fullvärdig medlem i försvarsalliansen. Det innebär att Sverige nu kan ta del av NATO:s skydd men också att vi ska kunna ge stöd till andra NATO-länder.

För Hjo kommun innebär NATO-inträdet att vi fortsätter arbetet med vår lokala beredskap, vår samverkan med aktörer regionalt och vår samordning av resurser med viktiga aktörer.

Du som Hjobo är en viktig del av Hjos och Sveriges beredskap och det viktigaste du kan bidra med till att stärka Sveriges förmåga i NATO är att ha en god hemberedskap så att du och ditt hushåll klarar er på egen hand i en vecka.

Om du har frågor kring Sveriges roll i NATO, den lokala beredskapen eller din roll i den kan du läsa mer via länkarna nedan. Om din fråga rör kommunens arbete är du självklart välkommen att höra av dig till oss.

En krislåda med matvaror, ljus m.m.

Vi har alla ett ansvar för vår egen och vår familjs säkerhet. De flesta måste vara beredda på att kunna klara sig själva en tid. Ju bättre förberedd du är desto större möjlighet har du också att hjälpa andra som inte har samma förutsättningar.

En familj står vid en butikshylla i en mörk butik.

Säkerhet och beredskap för företag

Här kan du som företagare läsa mer om säkerhet och beredskap.