Kulturpris

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Kontakter

Hjo kommun delar varje år ut ett kulturpris för särskilt värdefulla insatser inom kulturområdet. Priset riktar sig till konstnärliga områden såsom litteratur, musik, konst, konsthantverk, teater, dans. Priset kan också rikta sig till annan liknande konstart eller andra kulturella områden, exempelvis bildningsverksamhet, hembygdsvård och naturvård.

Kulturpriset kan delas ut till enskild eller enskilda personer, föreningar, organisationer, sammanslutningar eller företag med anknytning till Hjo. Kommunala verksamheter eller tjänstemän inom Hjo kommun kan inte nomineras. 

Vinnaren av kulturpriset får ett diplom samt 5 000 kronor. Pristagaren tillkännages och får priset i samband med firandet av Sveriges Nationaldag den 6 juni. 

Tack för alla nomineringar till kulturpriset 

Sista dag att nominera var 31 mars 

Tidigare pristagare

2024: Hjo biografförening

Motivering: Hjo biografförening har under 12 års tid gjort det möjligt för filmälskande hjobor att uppleva biofilm på hemorten. Föreningens verksamhet riktar sig till alla åldrar, från de minsta till de äldsta, och bjuder på variation och bredd i utbud och visningstider. Eldsjälarna i Hjo biografförening lägger ner mycket ideellt arbete och engagemang, och bidrar med sina regelbundna filmvisningar på biografen Park till ett levande kulturliv i Hjo. Hjo biografförening förtjänar att uppmärksammas för sin insats genom att tilldelas Hjo kommuns Kulturpris 2024.

 

2023: Korsbergaortens Bygdegårdsförening

Motivering: Korsbergaortens Bygdegårdsförening har som syfte att främja kulturen i Korsberga, men alla invånare i Hjo kommun är välkomna att ta del av verksamheten. Korsberga bygdegård är basen för arbetet och där arrangeras olika evenemang som föreläsningar, konserter, dans, barnteater med mera. Med gediget arbete och stor entusiasm upprätthåller föreningen hög kvalité på det kulturella utbudet i Korsberga och är av stor betydelse för orten. För närvarande arbetar Korsbergaortens Bygdegårdsförening med renovering av dansbanan som ligger alldeles intill bygdegården.

 

2022: Yvonne Nimar

Motivering: Yvonne Nimar är en av de personer som sätter Hjo på Sveriges konstkarta.
Hon arbetar bland annat i lera, sten och glas och hennes alster präglas av en djupt personlig stil på en solid grund av kunskap och kreativitet.
Yvonne är ständigt aktuell med utställningar runt om i Sverige och arbetar ibland även utomlands. I Hjo får vi njuta av hennes vackra skulpturer när hon med jämna mellanrum, bland annat under Hjo Konstrunda, öppnar upp sin verkstad för besökare. Yvonne visade dessutom nyligen
sin fantastiska utställning ”Andas Fram” i Kulturkvarteret Pedagogien.

 

2021: Siewert Anderson

Motivering: Siewert Anderson har vid sidan av sitt yrke som fotograf samlat in och
bevarat mängder av bilder från Hjo, en stor skatt som han generöst delat med sig av på olika sätt. Under sina fullsatta bildvisningar på Park och i
Facebookgruppen ”Hjobilder och minnen” har han bidragit till att föra
kunskapen om vår stad och människor som levt här, vidare. Siewert har dessutom ett stort musikintresse och har också inom det området frikostigt delat med sig av sin passion och sina stora kunskaper. Han har under åren bland annat bjudit hjopubliken på härliga beatlesföreställningar med musik, bilder och berättelser. Sist men inte minst är han en av initiativtagarna till den välbesökta och mycket uppskattade festivalen ”Rock mot Cancer” -
en årligt återkommande musikupplevelse i Hjo Stadspark, där alla intäkter går till Barncancerfonden.

 

2020: Per-Göran Ylander

Motivering: Med en energi som få bidrar Per-Göran Ylander till att sätta Hjo på kartan. Han är mannen bakom de två utställningar om stadens historia som visas i Kulturkvarteret, han har genomfört ett antal föreläsningar och guidade turer i Hjo och under 2019 gav han ut boken ”Allt kan hända i Hjo”. 

Efter att ha avslutat en lång anställning i kommunen har PGs engagemang fortsatt på ett ideellt plan och han brinner fortfarande starkt för Hjo och för att sprida kunskap om staden, till gagn för såväl invånare som för besökare.

 

2019: Sällskapet S/S Trafiks Vänner

Motivering: För sitt ideella arbete under nästan 50 års tid med att rädda, restaurera och bevara ångbåten S/S Trafik. Föreningens fantastiska arbete har resulterat i att S/S Trafik idag är en av Sveriges bäst bevarade ångbåtar, k-märkt, prisbelönt och till mångas glädje - i trafik.

 

2018: Lions Club i Hjo

Motivering: För att de kväll efter kväll lockar ut oss i vintermörkret till en levande adventskalender.

Med stort engangemang presenteras spännande personligheter, händelser och platser runt om i Hjo stad. Tjugofyra intressanta och välplanerade evenemang som blivit en kär decembertradition för många Hjobor.

 

2017: Östen Fredriksson

Motivering: Östen har under många år bedrivit ett gediget arbete med lokal forskningshistoria och folkbildning av hembygden.

Östen har sammanställt böcker och skrifter från Fågelåsbygden, Norra och Södra Fågelås kyrkor. En stor inventering av villor och torp finns fotograferad och sammanställd i bokform. Många olika områden sprids och bevaras genom skrifter och böcker och lyfter ett litet samhälle på ett lättillgängligt sätt. Kulturgärningen har en stor bredd och är av värde för kommande generationer.

 

2016: Ingrid Melin Bjureus

Motivering: Ingrid skapar originell konst och har genom åren samlat en unik konstskatt. Ingrids målade flaskor är kända och lockar besökare till Hjo även från andra delar av Sverige. Ingrid stärker människors självkänsla och skapar glädje i sitt sätt att se och känna in människans förmågor på sina kurser som hon drivit i närmare 30 år. Ingrid använder sig av många olika tekniker i sitt skapande och finns representerad i Hjo kommuns konstsamling.

 

Alla pristagare sedan 2009

 • 2024 - Hjo Biografförening
 • 2023 - Korsbergaortens Bygdegårdsförening
 • 2022 - Yvonne Nimar
 • 2021 - Siewert Anderson
 • 2020 – Per-Göran Ylander
 • 2019 – Sällskapet S/S Trafik
 • 2018 – Lions club
 • 2017 – Östen Fredriksson
 • 2016 – Ingrid Melin Bjureus
 • 2015 – Hjo Filmstudio
 • 2014 – Siri Bjurström och Jonna Ahlander
 • 2013 – Suzanne Östlund Lennartsson
 • 2012 – John Thornblad
 • 2011 – Visvännerna
 • 2010 – Jacob Widén
 • 2009 – Tobias Gustavsson