Tre Trästäder och Europa Nostra

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Tre personer promenerar på en kullerstensgata i Hjo.

1990 belönades Hjo stad med Europa Nostras hedersmedalj "... för det beaktansvärda bevarandet av den samlade trästaden Hjo, vilket inneburit ett bibehållande av dess särprägel och charm".

Här kan du läsa mer om Europa Nostra och Tre Trästäder.

Om Europa Nostra

Europa Nostra betyder på latin "Vårt Europa" och är namnet på en paraplyorganisation för över 200 nationella organisationer inom i stort sett alla kontinentens länder. Från en ganska blygsam början har Europa Nostra utvecklats till en ledande aktör inom alla frågor som rör europeiskt kulturarv.

Europa Nostra av idag är den främsta kanalen mellan kulturarvsintressenter och stora internationella organisationer som EU, Europarådet och UNESCO.

Europa Nostras logotyp innehåller sju symboler som representerar vår natur och kultur; ett berg, en flod, ett träd, en katedral, en kyrka, ett slott och en rad med hus.

Europa Nostra-priset får ses som en utmärkelse till husägare, byggmästare, hantverkare och alla Hjobor som i praktiskt arbete, eller på annat sätt, arbetat för ett bevarande av staden Hjo.

Tre Trästäder: Eksjö, Hjo och Nora

Den välbevarade trästadsmiljön gör Hjo till medlem av Tre Trästäder tillsammans med Eksjö och Nora. Gemensamt för de tre städerna är givetvis deras vackra trästadsbegyggelse, men även den prestigefyllda utmärkelsen Europa Nostra som samtliga tre har blivit belönade med.

I respektive trästad kan du på gator och torg se, lukta och känna på miljöer från över 400 år som på många platser har gått förlorade men som i de tre trästäderna finns kvar.

Mer information om Tre Trästäder kan du hitta på www.tretrastader.se