Borgerlig begravning

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Kontakter

En gravplats med blommor och många tända gravljus.

När du mister en närstående ställs du inför sorg och saknad, men också inför praktiska frågor kring begravning, bouppteckning och dödsboanmälan. När en person avlidit tar du först ofta kontakt med en begravningsbyrå. Där får du hjälp och råd angående begravning.

Alla betalar en begravningsavgift, vare sig man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Avgiften ger rätt till gravplats, gravsättning, kremering, diverse transporter samt lokal för begravningsceremonin.

Borgerlig begravning

Den som inte är med i Svenska kyrkan får anlita någon som begravningsförrättare för att få en begravningsceremoni. Om man vill kan en vän eller anhörig förrätta begravningen annars kan begravningsbyrån hjälpa till. Kostnaden regleras mellan begravningsförrättaren och dödsboet.

En borgerlig begravning är utan religiösa förtecken. Det finns inga bestämmelser om hur den borgerliga begravningsceremonin ska ordnas och de anhöriga kan fritt välja lokal, musik, med mera.

Begravningsombud

För dig som inte tillhör Svenska Kyrkan finns begravningsombud. Det är länsstyrelsen som utser begravningsombud i kommunerna. I Hjo är det Kerstin Strandbergh Hermansson. Du når henne på telefonnummer: 0709 - 68 53 07.

I ombudets uppdrag ingår bland annat att ha aktuell kunskap rörande begravningsfrågor, att ha kunskap och förståelse för olika religioner och dess begravningsseder och att finna värdig och passande lokal utan religiösa symboler för begravningsceremonier.

Strö ut askan

Om man vill strö ut askan efter en avliden person ansöker man om tillstånd hos länsstyrelsen.

  • Dödsbo

    Dödsboanmälan är en förenklad form av bouppteckning. Det går att göra en dödsboanmälan om tillgångarna i dödsboet inte är mer än kostnaden för begravning och andra utgifter i samband med dödsfallet.