Turism

Telefon
0503-35255

Telefontider
Alla dagar kl 10.00-18.00

E-post
visithjo@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1B

Postadress
544 81 Hjo

Kontakter

Hjo är kanske mest känd som trästaden vid Vättern - en stad som sommartid bubblar av aktivitet. Men trästaden Hjo bjuder på upplevelser hela året om.

Om Hjo kommuns turismverksamhet - Visit Hjo 

Vi vill vi lyfta fram våra kulturella värden och göra dem så synliga och attraktiva. Trästadens genuina miljöer och vackra hus, charmiga gränder, mysiga caféer och restauranger, små unika butiker. Ångaren Trafik som tuffat på sedan 1892. Hamnen, natur och friluftsliv med golfspelande på Hökensås. Hjoåns dalgång, läget vid Vättern, och givetvis kulturen i form av musik, konst och konsthantverk. Allt detta är viktiga ingredienser i varumärket Hjo.

Hjo kommuns turismverksamhet - Visit Hjo - har till uppgift att marknadsföra platsen Hjo. 

Hjo - medlem i Tre trästäder

Trästaden gör Hjo till medlem av Tre Trästäder tillsammans med Eksjö och Nora. Tre trästäder är ett samarbete mellan Hjo, Eksjö och Nora för att sprida kunskap om några av Sveriges unika trästäder. För mer information besök visithjo.se.

Priset Europa Nostra

1990 belönades Hjo med Europa Nostramedalj på grund av sin välbevarade trästadsmiljö. Europa Nostra-priset får ses som en utmärkelse till husägare, byggmästare, hantverkare och alla Hjobor som i praktiskt arbete, eller på annat sätt, arbetat för ett bevarande av staden Hjo.

Det händer hela året

Många besöker också Hjo för årets alla återkommande evenemang. För att nämna några så inleds året med Alla Hjärtans Dag i februari, sommartid markeras av midsommarfirandet på Almnäs, juli toppas bland annat av Slöjdmässa i Hjo Stadspark och ångbåtsjazzturer ombord på S/S Trafik. En av augustis höjdpunkter är den årliga Dragspelsstämman då Hjo fylls av spelemän och våra årliga julmarknader rundar av året i december. Ja, man kan väl säga att till Hjo kommer man för att njuta och bara vara hela året om.

Följ även Visit Hjo på Facebook och Instagram.

Filmer om Hjo - 9 korta berättelser

Vi vill inte skapa reklamfilmer som visar en förskönad bild av Hjo. Vi vill berätta den verkliga historien, historien som visar hur det faktiskt är att leva och verka i Hjo. Och vem gör det bättre än stadens invånare!

I vår filmserie bestående av totalt nio filmer får du träffa olika Hjobor som alla berättar sin historia om hur det är att leva och verka i Hjo. 

Se filmserien "En känsla av Hjo" här - nio korta berättelser om livet i Hjo.

Filmerna är fria att ladda ner och sprida. 

Mer information

Har du frågor som rör aktiviteter, boende och matställen i Hjo med omnejd, vill boka en guidad stadsvandring eller ångbåtstur, tveka inte att kontakt oss på Hjo Turistinformation.

Kontakt - Visit Hjo/Hjo Turistinformation

Bangatan 1 B
544 33 Hjo
Telefon: 0503-352 55
E-post: visithjo@hjo.se