Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.30

Besöksadress
Torggatan 2

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.30

Hitta hit

Postadress
544 81 Hjo

Kontakter

Kanske är just Du i startgroparna för att bilda förening och för att underlätta den processen hittar du nedan en del nyttig information som kan vara bra att veta.

Att starta en ideell förening

När flera personer har ett gemensamt intresse eller vill driva en gemensam fråga kan de starta en förening tillsammans.

Börja med att fundera på om det kanske redan finns en förening som gör liknande saker, antingen lokalt i Hjo eller en riksorganisation. Kanske behöver du inte starta en helt ny förening? Det finns också ett antal studieförbund där du både kan delta i, eller arrangera olika aktiviteter.

Sök ideella uppdrag via Volontärbyrån 

Studieförbund 

Aktiv ungdom 

Om det du vill göra inte finns, kan du starta en egen förening.

En ideell förening behöver ha:

• Minst tre medlemmar

• En styrelse med ordförande, sekreterare och kassör

• Stadgar, de regler som förklarar hur föreningen fungerar

Om föreningen behöver ett organisationsnummer (till exempel för att kunna söka stöd från kommunen) behöver föreningen även registreras hos Skatteverket. 

Läs mer om ideella föreningar på Skatteverkets hemsida.  

Värva medlemmar

Det finns många sätt att få människor att hitta till en förening, och engagera sig i föreningens verksamhet. Det går till exempel att sprida information i sociala medier och att lämna information i Kulturkvarteret Pedagogien.

Fundera på vad din förening behöver hjälp med. Saknas personer till styrelsen? Behöver ni någon som är bra på marknadsföring, eller kanske någon som kan vara på plats och låsa upp lokalen ett par gånger i veckan?

Att kunna berätta varför föreningen behöver fler medlemmar, och mer specifikt vad de kan hjälpa till med, gör det lättare för människor att kliva in och engagera sig.

Ett tips är att lägga upp en annons på Volontärbyrån, en sida som kopplar ihop föreningar och människor.

Utveckla föreningen

När föreningen har kommit igång, kanske ni känner att det finns behov eller intresse av att utveckla verksamheten. Det kan handla om att nå nya målgrupper, jobba med inkludering och jämställdhet eller driva ett projekt.

Föreningar i Hjo kommun kan söka ekonomiskt stöd från för att genomföra verksamhet och evenemang, samt för investeringar i egna lokaler. Det finns också ett antal stipendier och projektmedel som ideella föreningar kan söka.

Läs mer om kommunens föreningsstöd

Stipendier och fonder 

För att registrera föreningen i Hjo kommuns föreningsregister kontaktar du helene.wallenius@hjo.se för fritid och lena.fastmark@hjo.se för kultur