Skolmat och specialkost

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Kontakter

Två kockar visar upp dagens lunch i skolan.

Måltidsenheten i Hjo kommun har som ambition att leverera goda, näringsriktiga, hållbara och trivsamma måltider. Varje dag serveras en huvudrätt och ett vegetariskt alternativ, salladsbuffé, hårt bröd samt smör och mjölk i dagens lunch.

Du vet väl att det finns en webb-app?

Ladda gärna ner appen "Skolmaten" i din telefon så kan du enkelt se vad det blir för mat direkt i din mobil eller läsplatta. Du hittar även menyerna längst ned på denna sida.

Hållbara måltider

Sedan 2018 har kommunfullmäktige ”Hållbara måltider” som ett utvalt fokusområde i hållbarhetsarbetet. Kostenheten har som mål att servera goda, näringsriktiga och trivsamma måltider som har så liten påverkan på klimat och miljö som möjligt. Vi behöver både föräldrars och pedagogers hjälp att prata med barnen om varför det är viktigt att vi inte slänger mat och att vi behöver anpassa våra måltider så att de blir mer miljö- och klimatvänliga.

Måltider inom Hjo kommun ska

  • främja matgästernas hälsa och välbefinnande
  • vara goda, näringsriktiga och serveras i trevliga miljöer med gott bemötande
  • värna en miljömässig ansvarsfull utveckling

Mat lagad från grunden

Hjo kommun vill ha hög kvalitet på maten. Det innebär att vi har som ambition att laga mat från grunden. Detta görs i den utsträckning det är möjligt och när det ger ett mervärde.

Närodlat och ekologiskt

Kommunen ska sträva efter att öka andelen närproducerade och ekologiska livsmedel. Genom att göra kloka matval som tar hänsyn till både miljön och djurens välfärd gynnas också lokala, gröna näringar vilket bidrar till öppna landskap och minskade utsläpp av växthusgaser tack vare korta transporter.  Över tid har våra inköp av ekologiska varor ökat och vår målsättning är att 30% av inköpen ska vara ekologiska. Vår målsättning är också att 100% av köttet och mejeriprodukterna ska ha svenskt ursprung och detta mål uppnår vi i mycket hög utsträckning.

Mer grönt och mindre kött

I dag äter vi i Sverige mer kött än vad som rekommenderas av hälsoskäl och mer än planeten tål. Vi vill inte sluta servera kött men att dra ner på köttet minskar matens klimatpåverkan rejält. Genom att äta mindre men miljömässigt bättre kött från betande djur som hjälper till att hålla marker öppna så gör vi en viktig insats för planeten. Ofta ersätter vi en del av köttet med grönsaker eller bönor i matlagningen, t ex vid tillagningen av biffar eller grytor. Dessa råvaror är rika på protein och ger stor möjlighet att skapa spännande och kreativa menyer.

Råvaror efter säsong och förnuft

Hjo kommuns ambition är att i så stor utsträckning som möjligt undvika att köpa mat som transporterats från andra sidan jordklotet, eller som odlats på onödigt energikrävande sätt. Därför är våra måltider säsongsanpassade efter vad som växer i vår del av världen. Vi föredrar därför att servera frysta ärter och rivna morötter på vinterhalvåret istället för exempelvis tomatklyftor.

Räddar så mycket mat som möjligt

Vi tycker det är viktigt att maten hamnar där den gör nytta – i magen. Inköpen planeras noga så att de råvaror som köps in också används. Att slänga mat som egentligen skulle kunnat ätas har stor onödig klimatpåverkan. Därför jobbar vi aktivt med att rädda maten genom att använda överbliven mat på nya sätt i morgondagens servering.

Vi uppmuntrar gästerna i restaurangerna att bara ta så mycket mat på tallriken som man orkar äta upp, och hellre hämta om mat ifall man orkar mer. Vi genomför också matsvinnsveckor på våra skolor då vi lägger extra fokus på vikten av att inte slänga mat i soporna.

Specialkost

Specialkost kan tillhandahållas av medicinska, etiska samt kulturella skäl. Det krävs läkarintyg för både elever och vuxna inom grundskolan för att måltidsenheten ska tillhandahålla specialkost. Du kan ansöka om specialkost via vår e-tjänst.

Kortfilm om Hållbara måltider

I den här kortfilmen berättar vi om hur Hjo kommun arbetar med hållbara måltider!

EU:s logotyp och texten "Skolmjölken vi serverar finansieras av Europeiska garantifonden för jordbruket"

Skolmjölksstöd från EU

Skolmjölken i Hjo kommuns skolor och förskolor finansieras delvis av Europeiska garantifonden för jordbruket.