Bygga nytt, ändra eller riva

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Kontakter

  • Lena Ljungberg Bygglovshandläggare
    0503-350 00 (vx)
    Telefontid: Onsdag och torsdag kl. 09.30-12.00. Andra tider kan bokas - gärna via mejl
    E-post

När du ska bygga, ändra eller riva en byggnad eller anläggning behövs ofta någon form av tillstånd. Här finns information om bland annat bygglov och regler för dig som ska bygga nytt, renovera, bygga till eller bygga om ditt hus.

I Hjo är det byggnadsnämnden som handlägger ärenden om olika lov och tillstånd. Byggnadsnämndens förvaltning heter plan- och bygglovskontoret. Har du frågor är du alltid välkommen att kontakta oss, se "Kontakt" längst upp till höger på sidan.

Hantera dina byggärenden digitalt

Om du vill, så kan du nu ansöka om bygglov och hantera andra bygg- och anmälningsärenden digitalt. Gör du det, så får du tillgång till enkla steg- för steganvisningar och kan följa handläggningen av ditt ärende.

Ring oss eller boka ett besök

Vill du besöka oss, rekommenderar vi att du ringer oss och bokar en tid. På det sättet så vet du att det finns någon som kan ta emot dig.

Telefontider

  • Måndagar kl. 09.30-12.00
  • Onsdagar kl. 09.30-12.00
  • Torsdagar kl. 09.30-12.00

Telefonnummer till växeln: 0503-350 00

  • Bygglov

    Du måste oftast ha bygglov om du ska bygga nytt, bygga till eller göra vissa ändringar på en byggnad. Bygglov kan också behövas för anläggningar, till exempel en campingplats eller en golfbana.

  • Bygglovsprocessen

    På den här sidan kan du läsa mer om bygglovsprocessen. Hur går en ansökan till? Och vad krävs för att du ska få ditt beslut så snabbt som möjligt?

  • Anmälan

    Det finns byggåtgärder som inte behöver någon form av lov, men som kräver att du gör en anmälan. Exempel på sådana åtgärder är de så kallade attefallshusen, bygglovsbefriad tillbyggnad, komplementbyggnad och inredning av ytterligare bostad i ett enbostadshus, eller när du ska installera en kamin eller annan eldstad.

  • Strandskydd

    I miljöbalken finns bestämmelser om strandskydd. Syftet med lagen är att stärka allemansrätten vid vatten så att alla ska kunna komma ner till stranden – inte bara markägarna. Lagen skyddar även växt- och djurlivet vid strandområdena.

  • Rivningslov

    Rivningslov krävs för att riva byggnader eller delar av byggnader, men bara inom områden med detaljplan och i vissa fall med områdesbestämmelser.

  • Kulturhistoriska byggnader

    I Plan- och bygglagen finns bestämmelser om underhåll, varsamhet och förbud mot förvanskning vid förändringar i bebyggelsen. Aktuell kunskap om bebyggelsen behövs för att effektivt kunna tillämpa lagen.