Viktiga vuxna i HjoTiBorg - Digitala tematräffar om föräldraskap

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Kvinna sitter vid en dator och antecknar på ett papper

I Hjo, Tibro och Karlsborg finns ett koncept som vi kallar Viktiga vuxna i HjoTiBorg – föräldraskap och vuxenskap 2.0. Det är digitala tematräffar ungefär två gånger per termin som riktar sig till dig som är vårdnadshavare till tonårsbarn, men alla som vill är välkomna!

Det är inte alltid lätt att vara förälder

Föräldraskap kan vara väldigt givande och även utmanande. Detta gäller genom hela barnets uppväxt och precis som många går på föräldrakurser och liknande när barnen är små kan man behöva mer information eller bolla frågor även när barnen är äldre. Därför finns konceptet Viktiga vuxna i HjoTiBorg. 

Upplägget för träffarna

De digitala tematräffarna sker ungefär två gånger per termin via Microsoft Teams. Teman varierar från gång till gång och bygger på önskemål från vårdnadshavare. Träffarna riktar sig främst till vårdnadshavare till tonårsbarn, men de är öppna och gratis för alla att anmäla sig till. 

En eller flera föredragshållare pratar kring det aktuella temat och sedan finns det gott om tid för deltagarna att ställa frågor. Det går bra att vara anonym under träffen. Frågor kan ställas muntligt, via chatten i Teams eller anonymt via Mentimeter.

Inbjudan med anmälningslänk till Viktiga vuxna i HjoTiBorg annonseras via V-klass, kommunernas hemsidor och sociala medier.

Kommande träffar:

Tidigare digitala tematräffar

Hittills har följande tematräffar hållits:

  • 2021-10-07: Maria Dufva med temat ”Tonåringars nätvanor och utsatthet på nätet” om sociala medier, brottslighet på nätet och vad det som vuxen är viktigt att vara medveten om.

  • 2021-12-08: Skolpanel med förstelärare och kuratorer med temat ”Hur kan vi som vuxna stötta ungdomar i skolarbetet?” (utifrån betyg, läxor, struktur och tonåringars mentala förutsättningar).

  • 2022-02-10: Anders och Sabina, socionom och familjebehandlare på Dialogen, med temat ”Den turbulenta tonårstiden” om hur man generellt kan arbeta på att förbättra samspelet mellan vuxen och tonåring.

  • 2022-05-31: Ungdomsmottagningen i Hjo (barnmorska och kurator) med temat "Porr, sex och samlevnad" om hur ungdomar funderar kring dessa frågor och vad som är bra som vuxen att veta.

Önskemål om framtida teman

Har du något önskemål om framtida teman, eller vill framföra något annat kring Viktiga vuxna i HjoTiBorg, är du välkommen att kontakta vikarierande folkhälsostrateg Ina Siby: ina.siby@hjo.se.

Vad tidigare deltagare sagt i utvärderingar efter träffarna

Väldigt informationsrikt och intressant! Bra och smidigt upplägg. Bra presentationer av olika situationer.

Jättebra och viktig information. Toppenbra via teams. Bra med menti, bekvämt att ställa frågorna där.

Jättebra med webbinarium, bra att frågor kan ställas annonymt, bra att dokumentation skickas ut efter webbinariet, bra förmån som kommuninvånare att få ta del av gratis föreläsningar.