Viktiga vuxna i HjoTidBorg - Digitala tematräffar om föräldraskap

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Kvinna ligger i soffan med en laptop och kollar på Viktiga vuxna i HjotTidBorg

I Hjo, Tibro, Tidaholm och Karlsborg finns ett koncept som vi kallar Viktiga vuxna i HjoTidBorg – föräldraskap och vuxenskap 2.0. Det är digitala tematräffar ungefär två gånger per termin som riktar sig till dig som är vårdnadshavare till tonårsbarn, men alla som vill är välkomna!

Det är inte alltid lätt att vara förälder

Föräldraskap kan vara väldigt givande och även utmanande. Detta gäller genom hela barnets uppväxt och precis som många går på föräldrakurser och liknande när barnen är små kan man behöva mer information eller bolla frågor även när barnen är äldre. Därför finns konceptet Viktiga vuxna i HjoTidBorg. 

Upplägget för träffarna

De digitala tematräffarna sker ungefär två gånger per termin via Microsoft Teams. Teman varierar från gång till gång och bygger på önskemål från vårdnadshavare. Träffarna riktar sig främst till vårdnadshavare till tonårsbarn, men de är öppna och gratis för alla att anmäla sig till. 

En eller flera föredragshållare pratar kring det aktuella temat och sedan finns det gott om tid för deltagarna att ställa frågor. Det går bra att vara anonym under träffen. Frågor kan ställas muntligt, via chatten i Teams eller anonymt via Mentimeter.

Inbjudan med anmälningslänk till Viktiga vuxna i HjoTidBorg annonseras via V-klass, kommunernas hemsidor och sociala medier.

Kommande träffar:

 • 2024-02-27, kl.18:30-19.30: Främja rörelse och aktivitet hos unga med Fredrik Bäck

Tidigare digitala tematräffar

Hittills har följande tematräffar hållits:

 • 2023-11-23: "Vad kävs för att lära?" med Andreas Cederqvist från Hjärnplus
 • 2023-09-27: "Psykisk ohälsa - självskadebeteende och ätstörningar", med Irja Wikström från föreningen Shedo
 • 2023-04-19: "Droger – vad du som vårdnadshavare behöver veta" med kurator Mats Barre.
 • 2023-02-23: "Nikotin & tobak - e-cigaretter, cigaretter, nikotinsnus och snus och hur man kan stötta sitt barn eller ungdom till att förebygga ett bruk och beroende"med Generalsekreterare Helen Stjerna från Non Smoking Generation.
 • 2022-11-17: "Nätsmart" med Martina Söderholm från Aktiv skola.
 • 2022-09-21: "Ungas psykiska (o)hälsa" med psykolgen Magnus Westerlind.
 • 2022-05-31: "Porr, sex och samlevnad" om hur ungdomar funderar kring dessa frågor och vad som är bra som vuxen att veta, med Ungdomsmottagningen i Hjo (barnmorska och kurator).
 • 2022-02-10: ”Den turbulenta tonårstiden” om hur man generellt kan arbeta på att förbättra samspelet mellan vuxen och tonåring, med Anders och Sabina, socionom och familjebehandlare på Dialogen.
 • 2021-12-08: ”Hur kan vi som vuxna stötta ungdomar i skolarbetet?” (utifrån betyg, läxor, struktur och tonåringars mentala förutsättningar), med Skolpanel med förstelärare och kuratorer.
 • 2021-10-07: ”Tonåringars nätvanor och utsatthet på nätet” om sociala medier, brottslighet på nätet och vad det som vuxen är viktigt att vara medveten om, med Maria Dufva.

Önskemål om framtida teman

Har du något önskemål om framtida teman, eller vill framföra något annat kring Viktiga vuxna i HjoTidBorg, är du välkommen att kontakta folkhälsostrateg Christina von Tell, christina.vontell@hjo.se.

Vad tidigare deltagare sagt i utvärderingar efter träffarna

Väldigt informationsrikt och intressant! Bra och smidigt upplägg. Bra presentationer av olika situationer.

Jättebra och viktig information. Toppenbra via teams. Bra med menti, bekvämt att ställa frågorna där.

Jättebra med webbinarium, bra att frågor kan ställas annonymt, bra att dokumentation skickas ut efter webbinariet, bra förmån som kommuninvånare att få ta del av gratis föreläsningar.