Psykisk funktionsnedsättning

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Kontakter

Är du över 18 år och har en psykisk funktionsnedsättning som gör att du behöver stöd för att få din vardag att fungera tillfredsställande? Kommunen kan ge ett individuellt anpassat stöd till dig med långvariga psykiska funktionshinder.

Att ha en psykisk funktionsnedsättning kan innebära att olika saker i vardagen blir svåra att klara av. Vissa upplever att deras funktionsnedsättning skapar svårigheter som till exempel:

 • vid sociala kontakter eller myndighetskontakter
 • vardagsstruktur i ditt hem
 • få fungerande rutiner på dina dagar
 • att gå ut eller utföra ärenden

Om du känner igen dig och vill ha stöd kan du vända dig till oss. 

Insatserna utformas efter bedömning av biståndshandläggare. Insatser som ges till dig med psykisk funktionsnedsättning kan till exempel vara boendestöd och sysselsättning i form av dagverksamhet.

Boendestöd och deltagande i dagverksamhet är avgiftsfritt.

Om du vill veta mer om socialpsykiatrin är du välkommen att kontakta biståndshandläggare eller ansvarig enhetschef. Kontaktuppgifter hittar du under Kontakt.

 • Socialpsykiatrins Dagverksamhet

  Du som har en psykisk funktionsnedsättning kan ansöka om dagverksamhet enligt Socialtjänstlagen. Syftet med dagverksamheten är att ges möjlighet att ha något meningsfullt och utvecklande att göra under dagtid.

 • Personligt ombud

  Ett personligt ombud är en fristående hjälp för personer med långvarig psykisk ohälsa. Huvuduppgiften för ett personligt ombud är att bistå personen så att han eller hon kan återfå kontrollen och makten över sitt liv.

 • Boendestöd

  Om du har en allvarlig och långvarig psykisk, intellektuell eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som innebär svårigheter i din dagliga livsföring, kan du ansöka om boendestöd.

 • Särskilt boende

  Den som har en varaktig psykisk funktionsnedsättning kan ha rätt till särskilt boende.

 • Hälso- och sjukvård

  Målet med kommunal hälso- och sjukvård är att främja hälsa och välbefinnande, förebygga ohälsa, samt lindra lidande och främja ett värdigt avslut av livet.

 • Två vuxna sitter på en bänk och tittar ut över vattnet. En cykel i förgrunden.

  Stöd till anhöriga

  Kommunen ska erbjuda anhörigstöd till dig som ger stöd, hjälp eller omsorg till en person i din närhet, som är långvarigt sjuk, äldre, eller har någon form av funktionsnedsättning.