Skräpplockardagar!

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Besöksadress
Torggatan 2

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 81 Hjo

Kontakter

Hjo kommuns förskolor, fritids och skolor deltar i Skräpplockardagarna och den 1 mars öppnar Håll Sverige Rent anmälan för årets alla deltagare. Kampanjen syftar till att öka medvetenheten och förebygga nedskräpning i framtiden!

Syftet med Skräpplockardagarna är inte att barnen ska städa och hålla rent, utan det är en pedagogisk aktivitet. Genom att skapa medvetenhet kring nedskräpning ändrar vi attityder och beteenden. Med Skräpplockardagarna stärker vi känslan av att det tillsammans går att göra skillnad. Dessutom får barnen vara ute i friska luften. Skräpplockningen ger också massor av möjligheter att prata om avfall, återvinning, konsumtion och hållbarhet. 

2020 anmälde sig 10 enheter och 742 barn som skräpplockare i Hjo kommun. Fågelås skola tog till och med hem första priset i skoltävlingen! I år hoppas vi att minst lika många skolor och förskolor anmäler sig till Skräpplockardagarna. Vecka 19 blir vår kommuns skräpplockarvecka, då uppmärksammar vi våra skräpplockaraktiviter lite extra. Men naturligtvis går det bra att delta närsom helst under våren. 

Visste du att

- svenskar använder en miljard engångsmuggar varje år?

- varje timme flyter det in 5 badkar skräp längs Bohuskusten och att 4 av 5 badkar med skräp kommer från land?

- 1 miljard fimpar hamnar på svensk mark varje år trots att de innehåller plast och kadmium.

- ett glasspapper fragmenteras till små plastpartiklar som letar sig in i näringskedjan och vår mat? 

Läs mer i vår informationsbroschyr om varför vi är med i Håll Sverige Rent.