Natur- och friluftsområden

Hjo erbjuder flera fina natur- och friluftsområden för vandring, löpning, cykling, lek, äventyr, utflykter och umgänge utomhus.

Spår och leder

Det finns flera spår och leder för till exempel vandring, löpning och cykling i Hjo.
Hitta mer information och tips på Visit Hjo.

Kartor

Här är en karta över markerade spår och leder för vandring och löpning.

Här är en karta med cykelspår och tips på cykelrundor.

 

Högalidens fritidsområde

Hitta detaljerad information om Högalidens friluftsområde på Visit Hjo.

Vid Högaliden fritidsområde, som ligger sju kilometer väster om Hjo, finns flera möjligheter för rörelse och friluftsliv. Området är fint beläget i ett lugnt skogsområde strax norr om badsjön Mullsjön. Här finns motionsspår för löpning och vandring, cykelspår för MTB-cykling, vandringsleder, grillplatser, lekplats och toaletter. Vintertid, om det finns snö, spåras längdskidspår på samtliga motionsspår och det finns även en pulkabacke. 

Omklädningsrum och duschar finns i Hjobygdens OK:s klubbstuga men är endast för medlemmar. Läs mer på Hjobygdens Orienteringsklubbs hemsida

 

Stadsparken

På 1870-talet anlades Hjo Stadspark som kurortspark för Hjo Vattenkuranstalt. Här, längs med Vättern, ligger trävillorna på rad med sina detaljrika fasader. Nuförtiden utgör parken en vacker arena för dig som vill ha aktivitet. Här finns lekplats, utomhusgym, vackra promenadstråk, grillplatser, tennisbanor, minigolfbana på sommaren, restauranger och nära till Vättern.

Läs mer om Hjo Stadspark här.

 

Utomhusgym

Hjo kommuns utomhusgym finns mitt i Hjo Stadspark, vid lekplatsen. Här kan du träna styrka, kondition, rörlighet och balans oavsett vilken träningserfarenhet du har sedan tidigare. Gymmet är belyst och är anpassat och tillgängligt för alla, bland annat genom valet av konstgräs som underlag.

Vid gymmet finns en skylt med information om de olika redskapen. Där kan du också via QR-koder ta del av videoklipp med instruktion och inspiration.

 

Hälsoslingor

Det finns två Hälsoslingor i Hjo. Läs mer om dem här.

 

Sanna friluftsområde

På Sanna friluftsområde kan du hitta en 1,2 km lång slinga som går i en lätt kuperad terräng med mindre löv- och barrskogspartier och en delvis öppen yta. Slingan är belyst och tänds på morgonen klockan 5.30 och på kvällen är det tänt till klockan 22.30. Motionsspåret når du via Karlsborgsvägen som är Hjos norra infart. Mellan Sveavägen och Mastvägen finns en kort avstickare där du kan parkera. Här hittar du en karta över området.

 

Lekplatser

Läs mer om lekplatser i Hjo här.

 

Grillplatser och vindskydd

Läs mer om grillplatser och vindskydd i Hjo här.

 

Naturreservat

I Hjo kommun finns tre naturreservat: Hjoåns dalgång, Grevbäcks ekhagar och Norra Fågelås ekhagar. Se en karta över naturreservatens placering och länkar till mer information här.

Hjoåns dalgång

Centralt i Hjo ligger denna lättillgängliga och gröna oas. Reservatet följer Hjoåns ängsmarker och lövskogskantade stränder. Här ser du även många spår av stadens historia. Leden är ca 2.3 km lång (enkel väg) och kan kombineras med Västra Vätternleden som en rundled. Leden är lättvandrad, men några lägre partier kan vara våta om Hjoåns vattennivå är hög. Var observant på skyltningen då både Naturstigen och Västra Vätterleden är markerade med orange.

Läs mer om naturreservatet Hjoåns dalgång här.

 

Västra Vätterleden

Välkommen på en härlig vandring i en vacker, omväxlande och historiskt intressant del av Västergötland. Västra Vätterleden består av totalt 195 km led fördelat på åtta etapper. Många startpunkter gör leden mycket lättillgänglig och regionen har en bra lokaltrafik. Etapp 4 och 5 går genom Hjo kommun.

Läs mer om Västra Vätterleden

Pilgrimsleden

Pilgrimsleden i Skaraborg erbjuder en stor variation och mycket att se. Leden saknar vindskydd, men har ett bra utbud av boende till en låg kostnad.

Läs mer om Pilgrimsleden