Natur- och friluftsområden

Tre personer på mountainbikes i Högalidenskogen.

Här kan du läsa om Hjos fina natur- och friluftsområden för vandring, löpning, cykling, discgolf, lek, äventyr, utflykter och umgänge utomhus.

 • Fem personer cyklar mountainbike på en skogsstig i Högaliden.

  Högalidens friluftsområde

  Ungefär 6 kilometer väster om Hjo stad, på väg mot Korsberga, ligger Högalidens friluftsområde. Här finns motionsspår, cykelspår, vandringsleder, discgolfpark, utomhusgym, hinderbana, lekplats, grillplatser och flera andra möjligheter att vistas i och njuta av naturen, året runt.

 • Mobiltelefon som scannar en QR kod

  Hälsoslingor

  I Hjo finns två Hälsoslingor, en i norra delen på 3 km och en i södra delen på 2,5 km. Längs med båda slingor löper en digital frågesport som man kan delta i genom att scanna QR-koder med sin mobil.

 • Villa Flora, träd med höstfärger och rosa rosor i stadsparken.

  Hjo stadspark

  På 1870-talet anlades Hjo Stadspark som kurortspark för Hjo Vattenkuranstalt. Här, längs med Vättern, ligger trävillorna på rad med sina detaljrika fasader. Nuförtiden utgör parken en vacker arena för dig som vill ha aktivitet.

 • En person tränar i utegymmet i stadsparken.

  Utomhusgym

  Det finns flera utomhusgym i Hjo: I Hjo Stadspark (vid lekplatsen), på Högalidens friluftsområde (vid spårcentralen), i Korsberga och i Gate (vid skolorna).

 • Lekplatsen i stadsparken i Hjo. Klätterställning med sekelskifteskänsla.

  Lekplatser

  Det är lätt att leka i Hjo. Här kan du läsa om de lekplatser som Hjo kommun sköter och med hjälp av kartan kan du även se var övriga lekplatser finns.

 • Två barn och en vuxen sitter vid vindskyddet i Högaliden och grillen är tänd.

  Grillplatser och vindskydd

  Det finns gott om grillplatser runt om i Hjo, både i stadskärnan och runt om. Södra piren, Stadsparken, Södra strandpromenaden, Högalidens friluftsområde och Varpets badplats är några exempel. Det finns även vindskydd där det går att pausa under vandringen, eller kanske till och med stanna över natten.