Högalidens friluftsområde

Motionsspår för löpning och vandring vid Högaliden

Ungefär 6 kilometer väster om Hjo stad, på väg mot Korsberga, ligger Högalidens friluftsområde. Här finns motionsspår, cykelspår, vandringsleder, grillplatser och flera andra möjligheter att vistas i och njuta av naturen, året runt.

Hitta på Högaliden

Här hittar du en karta över Högalidens friluftsområde och alla spår och leder

Vandra eller springa

För dig som gillar att vandra eller springa finns det flera motionsspår att välja mellan. Terrängen är medelkuperad och spåren är breda med grusunderlag. 

Motionsspårens längd

1,25 kilometer
2,5 kilometer
3,5 kilometer
5 kilometer
Elljusspår 2,5 kilometer - tänt till kl. 23:00

Det är även tillåtet att springa eller gå på cykelspåren, men var vaksam på om cyklister kommer och kliv i så fall åt sidan. Läs mer om cykelspåren längre ned. 

Vandringsled

Västra Vätterleden etapp 5, med sin orangea markering, passerar Högaliden. Etappen är 23 km och i närheten av Högaliden passerar leden ett vindskydd med eldplats. Hela Västra Vätterleden är 195 km fördelat på 8 etapper mellan Karlsborg och Mullsjö. Läs mer om Västra Vätterleden etapp 5 här.

Cykla

Det finns markerade spår som är anpassade för Mountainbikecykling (MTB). Spåren startar och slutar på Högalidens friluftsområde.

Cykelspårens längd

1 km (grönt spår)
3 km (blått spår)
5 km (rött spår)

På Västra Vätterleden etapp 5 som passerar Högaliden går det också bra att cykla. Följ orange markering. Det finns även en teknikbana för MTB på friluftsområdet. Cykelspåren och teknikbanan sköts av Hjo velocipedklubb.

Åk längdskidor eller pulka 

Högaliden ligger högre upp och längre från Vättern än Hjo, vilket gör att snön lättare lägger sig på marken. Vintertid, om snön är tillräckligt djup, spåras därför flera av motionsspåren på Högaliden. Information om vilka spår som finns att tillgå för längdskidor, samt status för spåren hittar du här (skidspar.se). Skidspåren är enbart på natursnö och spårar gör Hjobygdens OK.

Många kommer även hit för att åka pulka, pulkabacken finns intill Friluftsfrämjandets stuga där det också finns grillplatser.

Orientera

Under vår och höst finns Veckans bana på Högaliden. Det är orientering som finns tillgänglig dygnet runt och banorna byts ut varje vecka. Välj mellan en lätt och en lite svårare bana. Kartorna finns i brevlådorna på spårtavlan vid klubbstugan.
Från maj till september finns även Naturpasset på Högaliden. Det är orientering där kontrollerna sitter ute hela perioden, så att du kan välja precis när du vill ut och hitta dem. Kartor säljs hos Hjo turistinformation på Kulturkvarteret och Emils cykel och sport. Veckans bana och Naturpasset arrangeras av Hjobygdens orienteringsklubb. 

Vindskydd och grillplatser

På Högalidens friluftsområde finns flera grillplatser. Två av dem hittar du alldeles intill Friluftsfrämjandets stuga, bredvid pulkabacken. En annan fin grillplats finns utmed elljusspåret, 2,5- och 5-kilometerspåret, där det är cirka 800 meter kvar till mål. 

Vindskydd finns vid Hedsmossen, vilket passeras av Västra Vätterleden. Det finns även ett mindre vindskydd på friluftsområdet, vid starten för motionsspåren och ett vid Tassarp. 

Här finns en karta som visar var det finns grillplatser och vindskydd vid Högaliden

Hitta hit

Högalidens friluftsområde ligger mellan Korsberga och Hjo; cirka 6 kilometer från Hjo och cirka 7 kilometer från Korsberga. Det finns en asfalterad cykelväg hela vägen från Hjo, förutom de sista cirka 400 metrarna som bjuder på grusväg från bilvägen upp till friluftsområdet. 

Parkering

Vid friluftsområdet finns en stor parkering, som är placerad direkt till höger vid ankomst till området.

Toaletter

Toaletter finns tillgänglia i Hjobygdens OK:s klubbstuga, på nedervåningen på den sida av huset som vetter mot grusvägen. Det är öppet till toaletterna kl.08:00-21:00. För medlemmar i Hjobygdens OK finns även omklädningsrum och dusch tillgängligt. Läs mer om det på orienteringsklubbens hemsida.

Föreningsliv

Föreningar som verkar vid Högalidens friluftsområde är:

Friluftsfrämjandet Hjo

Hjo velocipedklubb

Hjobygdens orienteringsklubb

På gång är även Hjo Disc som under 2023 anlägger en discgolfpark med 18 banor vid Högalidens friluftsområde.