Påverka, insyn och delaktighet

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Som kommuninvånare har du flera olika vägar att välja på för att påverka det som händer i kommunen.

Att själv engagera sig politiskt och att rösta i samband med allmänna val är kanske det första man tänker på, men det finns även andra sätt att påverka.

 • Val

  Var fjärde år är det val till riksdagen, regionfullmäktige och kommunfullmäktige. Var femte år väljer vi vilka som ska representera Sverige i EU-parlamentet.

 • Europaparlamentsvalet 2024

  I år är det val till Europaparlamentet. Den 9 juni är det valdag och du kan förtidsrösta från och med den 22 maj fram till valdagen. Genom att rösta i valet får du möjlighet att påverka vilka partier och politiker som ska styra de kommande fem åren.

 • Felanmälan och synpunkter

  Vi vill veta hur du tycker att den kommunala verksamheten och servicen fungerar, eller kanske inte fungerar. Via Felanmälan och Synpunkten kan du lämna förslag, synpunkter, klagomål eller felanmälningar som hjälper oss att förbättra våra verksamheter.

 • Hjo kommuns arkiv

  Hjo kommuns arkiv finns till för att värna om vårt gemensamma kulturarv och för att du ska kunna ta del av kommunala beslut och andra handlingar.

 • Visselblåsning

  Har du som är eller har varit anställd, sökande eller delaktig i Hjo kommuns verksamhet upplevt missförhållanden? Då kan du anmäla det anonymt via vår visselblåsartjänst.

 • Hur man överklagar ett kommunalt beslut

  Om du inte är nöjd med ett kommunalt beslut kan du överklaga beslutet. Det finns två typer av överklaganden; överklagande enligt förvaltningslagen eller laglighetsprövning enligt kommunallagen.

 • Personuppgifter och allmän handling

  Den 25 maj 2018 ersattes dataskyddsförordningen den nuvarande personuppgiftslagen. På den här sidan kan du läsa hur kommunen behandlar dina personuppgifter i enlighet med nya dataskyddsförordningen.