Ekonomi
Postadress
544 30 Hjo
Kontakter
-
Lennart Andersson
Ekonomichef
0503-35039
E-post
Kommunens ekonomi är avgörande för vilken service kommunen kan erbjuda och det är politikerna som bestämmer hur pengarna ska användas.
Förutsättningar för att bedriva verksamheten varierar beroende på skatteunderlag, åldersstruktur, geografiskt läge, med mera. För att utjämna dessa skillnader finns system för både inkomst- och kostnadsutjämning mellan kommunerna.
Den viktigaste inkomstkällan för kommunerna är kommunalskatten. Varje kommun bestämmer själv vilken kommunalskatt som kommuninvånarna ska betala. Detta sker i samband med att man fastställer budgeten för det kommande årets verksamhet.
Så här får kommunen in sina pengar:
- Skatter
- Statsbidrag och andra bidrag
- Avgifter som invånare betalar för till exempel förskola, äldreomsorg, vatten och avlopp
Hjo kommuns skattesats
Den totala kommunala skattesatsen för 2024 i Hjo är 33 kronor och 48 öre.
-
Avgifter och taxor i kommunala verksamheter
Här hittar du en lista över alla taxor, avgifter och vilka regler som gäller för de olika kommunala verksamheterna.
-
Budget och budgetarbete
Kommunens budget är ett ekonomiskt handlingsprogram där olika mål och krav ställs mot varandra. Kommunallagen ställer krav på god ekonomisk hushållning. I budgeten ska anges mål och riktlinjer för verksamheten som är av betydelse för detta krav. Budgeten är integrerad med kommunens ekonomi- och verksamhetsplan. För Hjo kommun innebär det att visionens utvecklingsområden med tillhörande prioriterade mål är styrande.
-
Kund- och leverantörsfakturor
Vi tar emot e-fakturor och skickar e-fakturor. Kommuninvånare kan idag betala sina fakturor elektroniskt. Vi hanterar också e-fakturor från leverantörer till kommunen. Om du får en faktura från Hjo kommun kan du välja att betala den på olika sätt. Det traditionella sättet att betala med vanliga pappersfaktura fungerar alldeles utmärkt, men det går också bra att betala med autogiro eller e-faktura.
-
Årsredovisningar och rapporter
I årsredovisningen följer kommunen upp budgeten för föregående år. Den innehåller en uppföljning av kommunens ekonomi genom verksamhetsårets bokslut, resultat- och balansräkning, drift- och investeringsredovisning samt noter och finansiell analys. I årsredovisningen följs också kommunens övergripande mål och nämndernas arbete under året upp.