Vandra, springa och cykla

Ett barn och en vuxen på promenad i skogen.

Vandra, spring, cykla eller ta dig fram på annat sätt på de spår och leder som finns i Hjo.

Vandring och löpning

Högalidens friluftsområde

Här finns följande markerade motionsspår: 1,25 km, 2,5 km, 2,5 km elljusspår, 3,5 km och 5 km.

Sanna friluftsområde

I norra delen av Hjo finns Sanna friluftsområde som erbjuder ett 1,2 km långt elljusspår.

Aktivitetsrundan

Utmed spåret finns även Aktivitetsrundan, som består av 12 skyltar som ger förslag på olika rörelser att göra vid varje skylt. En lättare rörelse och en svårare. På varje skylt finns även en QR-kod som du kan scanna för att se en film som visar rörelsen. Det går att hoppa på rundan var som helst utmed spåret men startskylten sitter vid ingången till spåret från Mastvägen. Varje skylt sitter på en lampstolpe vilket gör att det går att använda spåret när som helst!

Hälsoslingor

Det finns två Hälsoslingor, en i norra och en i södra Hjo. Båda är ungefär 3 km långa och erbjuder en digital frågesport för både vuxna och barn.

Naturreservatet Hjoåns dalgång

Utmed Hjoåns dalgång finns en naturstig som är 2,5 km lång och markerad med "Naturstig" i vit text på träskyltar. Stigen går rakt igenom naturreservatet upp till Stampens kvarn där man kan vända igen eller fortsätta utmed Västra Vätterleden etapp 4 som går parallellt med Naturstigen. Från Stampens kvarn är det ca 1,5 km till Mullsjöns rastplats Stämmorna. Västra Vätterleden har orange markering och erbjuder två vägval utmed Hjoåns dalgång, det ena på stigar och trappor alldeles intill ån (Naturstigen) och det andra som är mer lättframkomligt på grus- och cykelvägar.  

Västra Vätterleden

Västra Vätterleden består av totalt 195 km led fördelat på åtta etapper från Karlsborg i norr till Mullsjö i söder (däremellan passeras Hjo, Tidaholm och Habo). Många startpunkter gör leden mycket lättillgänglig och till många delar av leden går det att ta sig med kollektivtrafik. Etapp 4 och 5 går genom Hjo kommun. Leden har orange markering samt skyltar med Västra Vätterledens symbol (ett V med en vandrare i).

Etapp 4 går från Röåsjön till Hjo och är 26 km.
Etapp 5 går från Hjo till Baståsen och är 23 km.

Pilgrimsleden

Pilgrimsleden Hjo till Kungslena är 44 kilometer lång. Leden bjuder på en vandring genom ett varierat kulturlandskap. Den leder dig från den idylliska lilla staden Hjo vid Vätterns strand, över karga Hökensås och vidare genom skog och öppna landskap upp till den lilla medeltida byn Kungslena vid Varvsbergets fot.

Cykling

Högalidens friluftsområde

Markerade spår avsedda för cykling finns vid Högalidens friluftsområde. Spåren som finns är 1 km, 3 km och 5 km långa och går på stigar med varierad terräng. Det är mest lämpligt att cykla med Mountainbike (MTB). Vid startområdet finns även en teknikbana för MTB.

Västra Vätterleden

Det är tillåtet att cykla på Västra Vätterleden. Västra Vätterleden består av totalt 195 km led fördelat på åtta etapper från Karlsborg i norr till Mullsjö i söder (däremellan passeras Hjo, Tidaholm och Habo). Många startpunkter gör leden mycket lättillgänglig. Etapp 4 och 5 går genom Hjo kommun. Leden har orange markering samt skyltar med Västra Vätterledens symbol (ett V med en vandrare i).

Etapp 4 går från Röåsjön till Hjo och är 26 km.
Etapp 5 går från Hjo till Baståsen och är 23 km.

Pilgrimsleden

Det går utmärkt att cykla Pilgrimsleden mellan Hjo och Kungslena (44 km).

Pumptrack

På Guldkroksskolans skolgård finns en pumptrack - en asfalterad bana med terrängvågor och velodromer där man kan cykla eller sparkcykla. Tänk på att det endast går att vistas där utanför skoltid.

Actionparken

Vid Guldkrokshallen (Idrottsgatan 7) finns Actionparken där det går bra att cykla eller sparkcykla.  

Runt Vätternleden och Västgötaleden

Två stora cykelleder passerar Hjo:
Runt Vätternleden är 411 km lång och går genom trevliga städer och storslagen natur runt Vättern. Leden är markerad med blå skyltar.
Västgötaleden mäter 1140 km lång och går på olika vägar runt om i Västergötland. Leden är markerad med röda skyltar.