Vandra, springa och cykla

Cyklist på tävlingscykel som trampar fram på landsväg.

Vandra, spring, cykla eller ta dig fram på annat sätt på de spår och leder som finns i Hjo.

Vandring och löpning

Högalidens friluftsområde

Här finns följande markerade spår: 1,25 km, 2,5 km, 2,5 km elljusspår, 3,5 km och 5 km. Det finns även en reflexbana som är 1 km lång och markerad med rosa reflexer.

Sanna friluftsområde

I norra delen av Hjo finns Sanna friluftsområde som erbjuder ett 1,2 km långt elljusspår.

Aktivitetsrundan

Utmed spåret finns även Aktivitetsrundan, som består av 12 skyltar som ger förslag på olika rörelser att göra vid varje skylt. En lättare rörelse och en svårare. På varje skylt finns även en QR-kod som du kan scanna för att se en film som visar rörelsen. Det går att hoppa på rundan var som helst utmed spåret men startskylten sitter vid ingången till spåret från Mastvägen. Varje skylt sitter på en lampstolpe vilket gör att det går att använda spåret när som helst!

Hälsoslingor

Det finns två Hälsoslingor, en i norra och en i södra Hjo. Båda är ungefär 3 km långa och erbjuder en digital frågesport för både vuxna och barn.

Naturreservatet Hjoåns dalgång

Utmed Hjoåns dalgång finns en naturstig som är 2 km lång och markerad med orange färg. Stigen går rakt igenom naturreservatet upp till Stampens kvarn. Parallellt med naturstigen går även Västra Vätterleden, som också har orange markering och därför kan vara lätt att förväxla. Håll utkik efter Naturstig-skyltarna med vit text.

Västra Vätterleden

Västra Vätterleden består av totalt 195 km led fördelat på åtta etapper. Många startpunkter gör leden mycket lättillgänglig och regionen har en bra lokaltrafik. Etapp 4 och 5 går genom Hjo kommun.

Etapp 4 går från Röåsjön till Hjo och är 26 km.
Etapp 5 går från Hjo till Baståsen och är 23 km.

Pilgrimsleden

Pilgrimsleden Hjo till Kungslena är 44 kilometer lång. Leden bjuder på en vandring genom ett varierat kulturlandskap. Den leder dig från den idylliska lilla staden Hjo vid Vätterns strand, över karga Hökensås och vidare genom skog och öppna landskap upp till den lilla medeltida byn Kungslena vid Varvsbergets fot.

Cykling

Högalidens friluftsområde
Markerade spår avsedda för cykling finns vid Högalidens friluftsområde. Spåren som finns är 1 km, 3 km och 5 km långa. Spåren går på stigar med varierad terräng. Det är mest lämpligt att cykla med Mountainbike (MTB). Vid startområdet finns även en teknikbana för MTB.

Naturreservatet Hjoåns dalgång
Längs Naturreservatet Hjoåns dalgång kan du cykla med Mountainbike (MTB). Följ träskyltar "Naturstigen". Du startar i Hjo Hamn och kan ta dig ända upp till den lilla sjön Mullsjön, vid badplatsen Stämmorna. Sträckan är 4 kilometer lång och det förekommer en del trappor längs vägen varpå man bitvis får lyfta sin cykel.

Västra Vätterleden
Det är tillåtet att cykla på Västra Vätterleden.
Etapp 4 går från Röåsjön till Hjo och är 26 km.
Etapp 5 går från Hjo till Baståsen och är 23 km.

Pilgrimsleden
Det går utmärkt att cykla Pilgrimsleden mellan Hjo och Kungslena (44 km).

Pumptrack
På Guldkroksskolans skolgård finns en pumptrack - en asfalterad bana med terrängvågor och velodromer där man kan cykla eller sparkcykla. Tänk på att det endast går att vistas där utanför skoltid.

Actionparken
Vid Guldkrokshallen (Idrottsgatan 7) finns Actionparken där det går bra att cykla eller sparkcykla.  

Runt Vätternleden och Västgötaleden
Två stora cykelleder passerar genom Hjo:
Runt Vätternleden är 411 km lång och går genom trevliga städer och storslagen natur runt Vättern. Leden är markerad med blå skyltar.
Västgötaleden mäter 1140 km lång och går på olika vägar runt om i Västergötland. Leden är markerad med röda skyltar.