Betyg

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Kontakter

Här kan du läsa mer om olika betyg och vad som ingår i olika examina.

Slutbetyg och gymnasieexamen är betygsdokument som visar att du har en fullständig treårig gymnasieutbildning. De har samma värde och ger behörighet till högre studier. På Lärcentrum kan du läsa för att få ut ett slutbetyg eller en gymnasieexamen.

Slutbetyg

Till och med den 1 juli 2025 är det möjligt att utfärda slutbetyg. Det innebär att man kan blanda kurser från gamla kurssystemet (med betyg G, VG och MVG) och kurser från nya kurssystemet (med betyg A-F). Efter 1 juli 2025 kan slutbetyg inte utfärdas och de gamla gymnasiekurserna kan ej räknas.

Ta kontakt med studie- och yrkesvägledare för att få hjälp att planera för ett slutbetyg.

  • Ett slutbetyg ska omfatta 2350 poäng, varav 2250 poäng måste vara godkända.
  • Om minst en av kurserna är från en äldre kursplan och har en kurskod med tre siffror där första siffran är 2, till exempel SV203, ska ett slutbetyg på 2301 poäng utfärdas och vissa av de gamla kurserna omvandlas till en annan poäng. 

Gymnasieexamen

En gymnasieexamen ska omfatta 2400 poäng. Det finns två typer av examen; högskoleförberedande examen och yrkesexamen. Ta kontakt med studie- och yrkesvägledare för att planera din gymnasieexamen.

  • Högskoleförberedande examen ger grundläggande behörighet till högskola och yrkeshögskola.
  • Yrkesexamen ger grundläggande behörighet till yrkeshögskola. Om kurserna svenska 2 och 3 samt engelska 6 läggs till, uppnås även grundläggande behörighet till högskola. 

När du är färdig för att få ditt slutbetyg eller gymnasieexamen måste du kontakta studie- och yrkesvägledare för att få den utfärdad - detta sker INTE automatiskt.

Klicka här för att boka en tid.