Grillplatser och vindskydd

Var försiktig vid eldning och grillning. Risken för bränder kan ibland vara stor då det är torrt i markerna. Det är ditt ansvar att ta reda på om det är tillåtet att elda eller grilla innan du tänder en eld och ditt ansvar att ha uppsikt över elden och se till att den blir släckt.

Grillplatser och vindskydd

Det finns flera grillplatser runt om i Hjo, både i stadskärnan och runt om. Södra piren, Stadsparken, Södra strandpromenaden, Högalidens fritidsområde och Varpets badplats är några exempel. Det finns även vindskydd där det går att pausa under vandringen, tända en eld, fika eller kanske till och med stanna över natten.

Läs mer om var du kan grilla i Hjo på Visit Hjo.

Här är en karta som visar var det finns grillplatser och vindskydd.

Brandrisken är ibland stor på flera håll i Västra Götalands län. Det gäller även i Hjo med omnejd. Oavsett om det råder eldningsförbud eller inte uppmanar vi dig till att alltid vara återhållsam med att elda och grilla utomhus.

Råd vid eldning och grillning

  • Ta alltid reda på om det är tillåtet att elda eller grilla innan du tänder en eld. Du bär ansvaret om du startar en brand.
  • Du som tänder en eld har ansvar för att den blir släckt.
  • Grilla helst på fasta grillplatser och se till att du har med vatten att släcka med.
  • Ha alltid uppsikt över elden.
  • Om du använder en kolgrill, se till att ta hand om grillen och kolen på ett säkert sätt efter avslutad grillning. Det kan ta upp till 24 timmar innan grillkolet är tillräckligt svalt för att inte kunna orsaka en brand. Tänk på att inte ställa en varm grill nära en husfasad och släng aldrig kol ihop med brännbart material. 
  • Undvik att elda när det blåser.
  • Släng aldrig fimpar i skog och mark. Glöden från en fimpad cigarett kan tända en brand.

Håll koll på brandrisken där du är!

Om det blir eldningsförbud informerar Hjo kommun om detta på hjo.se och kommunens officiella Facebooksida. Du kan även hålla koll på den aktuella brandrisken via SMHI:s brandriskprognos eller via appen Brandrisk ute.

Mer information om eldning och grillning

Information om eldning i naturen på webbplatsen dinsakerhet.se

Information om grillning hemma på webbplatsen dinsakerhet.se

Information om grillning med gasol på webbplatsen dinsakerhet.se