Olika sätt att läsa
Telefon
0503-35010
E-post
stadsbibliotek@hjo.se
Besöksadress
Bangatan 1B
Postadress
544 30 Hjo
Här hittar du information om specialmedia, anpassad läsning m.m.
DAISY-talböcker är inlästa böcker för personer med läshinder.
DAISY-talböcker är ljudskivor anpassade för särskilda talboksspelare. Du kan även lyssna på dem i en dator, samt på de flesta nyare CD-spelare med MP3-funktion.
Du som har läshinder kan få tillgång till att ladda ner talböcker till din dator, surfplatta eller smartphone. Exempel på läshinder är läs- och skrivsvårigheter, synnedsättning och andra funktionsnedsättningar. Böckerna laddar du ner via Legimus, som är Myndigheten för digitala mediers digitala bibliotek.
Du använder Legimus genom deras webbplats, Legimus.se, eller via en app som finns för iPhone och Android. Appen fungerar för både talböcker och talböcker med text. Den fungerar också med punktskriftsskärm.
För att få tillgång till att ladda ner talböcker måste du bli registrerad och få inloggningsuppgifter. Kontakta biblioteket och boka en tid. Du får direkt tillgång till alla nedladdningsbara böcker i Legimus. Vi visar hur du gör för att ladda ner vid registreringen.
För dig som behöver korta texter som är lätta att förstå finns det lättlästa böcker.
Lättlästa böcker har ett tydligt innehåll, en konkret text och ibland även bilder. De finns som både skönlitteratur och faktaböcker, och för alla åldrar.
I Bibliotek Mellansjös katalog hittar du lättlästa böcker för vuxna och lättlästa böcker för barn.
På Hjo bibliotek finns böcker på många olika språk, böcker med parallelltext, bilderböcker m.m. Kontakta bibliotekets mångspråksansvariga om du saknar böcker på ditt språk eller vill lämna inköpsförslag.
Du kan också låna körkortsböcker på flera olika språk. Körkortsböcker finns även på lättläst svenska.
Storstilsböcker är böcker med extra stor stil. Innehållet i boken är samma som i originalboken.
Det finns fem erkända nationella minoritetsspråk i Sverige. Det innebär att samhället har ett särskilt ansvar för att dessa språk ska kunna fortleva, utvecklas och föras vidare till nästa generation.
De fem svenska minoritetsspråken är:
- finska
- jiddisch
- meänkieli
- romani chib
- samiska
Hjo Stadsbibliotek har litteratur på alla fem minoritetsspråk. Böckerna finns samlade på en särskild avdelning.