Restprodukt från Hjo bryggeri gör nytta i kommunens kök

Annika från Hjo bryggeri och Anna från måltidsenheten pratar med varandra ute i snön. Anna håller i en plastburk med drav.

22 januari 2024

Näringsliv och arbete, Stöd och omsorg, Förskola och skola

Under hösten har kommunens måltidsenhet inlett ett samarbete med Hjo bryggeri. Bryggeriets restprodukt drav används numera i till exempel bröd, musli och köttfärsrätter som serveras i skolor och på särskilda boenden.

Under hösten hörde Annika på Hjo Bryggeri av sig och undrade om kommunens måltidsenhet var intresserad av att använda hennes restprodukt drav, som blir över vid framställning av svagdricka. Kommunen fick komma på ett studiebesök och fick mer kunskap om produkten.

Drav är krossade maltkorn som blir över vid lakningen, som är steget innan vörten kokas för att sedan jäsas. Bryggeriet har ingen användning för draven, men Annika visste att bagerier använder det i bröd eftersom det är proteinrikt och gör brödet saftigt.

Inom måltidsenheten blev flera kök nyfikna och testade restprodukten drav – många har det i brödet när de bakar, det har rostats musli, det har blandats i köttfärsrätter och i falafel.

Samarbetet fortsätter

Nu är svagdrickasäsongen över för denna gången så måltidsenheten har lagrat upp med drav i frysarna så att kockarna klarar sig ett litet tag. I oktober när Hjo Bryggeri börjar med sin svagdricka igen kommer samarbetet att fortsätta.

Det känns kul att kunna ta vara på en produkt som annars blir matsvinn, säger måltidschef Anna Johansson.