Du är en del av Sveriges beredskap

Broschyren "OM krisen eller kriget kommer".

22 januari 2024

Kommun och politik

Sveriges beredskap har varit på tal i media den senaste tiden. Det är inte lätt att veta vad man ska göra med all information som privatperson. Här berättar vi vad kommunen gör och vad du som privatperson själv kan göra.

För oss i Hjo är det bra att känna till att samhällets beredskap fungerar som ett lapptäcke där alla har ett ansvar att bidra så att helheten fungerar i en kris eller krig.

Kommunens ansvar

Kommunen arbetar med att se till att all samhällsviktig verksamhet, till exempel för- och grundskola, dricksvattenförsörjning, äldreomsorg och liknande fortsätter att fungera oavsett störning eller avbrott. Kommunen utbildar och övar kontinuerligt sina delar av beredskapen samt bevakar omvärlden för att hålla koll på vad som händer runt omkring oss.

Din egen beredskap

Som privatperson har vi alla i uppgift att klara oss med mat, vatten, värme och information i uppemot en vecka. Det behövs för att kommunen och andra myndigheter ska kunna hjälpa särskilt utsatta grupper först. Allas hemberedskap är grunden för samhällets motståndskraft vid samhällsstörningar eller ytterst krig.
Läs mer om hur du kan arbeta med din hemberedskap.

Om du har frågor som rör beredskapsområdet är du välkommen att kontakta Hjo kommun.