Vårt förhållningssätt

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Vårdpersonal kör en äldre person i rullstol i en lång korridor.

För att invånarna i Hjo kommun ska känna sig trygga i sina kontakter med personalen inom Vård och omsorg behöver vi skapa och bibehålla förtroende. Det är därför mycket viktigt att vi följer de lagar som reglerar patienternas och brukarnas säkerhet och att vi håller vår tystnadsplikt.

Offentlighet och sekretess

Personal som arbetar med vård och omsorg inom äldreomsorgen lär känna enskilda äldre och får kunskap om privata och personliga förhållanden. Dessutom hanterar de en hel del dokumentation och uppgifter om till exempel den äldres hälsotillstånd och sociala situation.

Samma sekretesskydd gäller för samtliga patienter och brukare och omfattar uppgifter om sjukdomstillstånd, samt även uppgifter om personliga förhållanden som till exempel bostadsort eller arbetsplats.

För att personer med stora och sammansatta behov, till exempel de mest sjuka äldre, ska få en god vård och omsorg kan socialtjänsten och hälso- och sjukvården ibland behöva ta del av varandras uppgifter. Men det får bara göras om det står klart att den enskilde eller någon närstående inte lider men eller om en så kallad sekretessbrytande bestämmelse tillåter det.

Tystnadsplikt

Tystnadsplikt betyder att ingen som arbetar inom vård och omsorg får lämna ut uppgifter om en patient utan att patienten har godkänt det. Det gäller till exempel uppgifter om en sjukdom, den behandling patienten får eller om patientens privata situation. 

I offentlighets- och sekretesslagen, OSL, och socialtjänstlagen, SoL, finns grundläggande bestämmelser om sekretess och tystnadsplikt. Alla som arbetar, praktiserar och har uppdrag inom socialtjänsten och äldreomsorgen omfattas av bestämmelserna om sekretess. Tystnadsplikten gäller alltså för alla anställda i Hjo kommun, även personal som arbetar med annat än vård. Tystnadsplikten gäller även efter anställningens slut. 

Meddelarfrihet

Som anställd i kommunal verksamhet omfattas du av meddelarfrihet. Du får alltså fritt uttala dig om verksamheten utan att kommunen får efterforska varifrån uppgifterna kommer. Du får dock inte föra vidare uppgifter som omfattas av sekretess eller tystnadsplikt. Du har ingen skyldighet att uttala dig om du inte kan eller vill. 

Hur bemöter vi frågor från anhöriga?

Information till anhöriga om den anhöriges tillstånd ges enligt ordinarie rutiner.

Här behöver vi fylla på! Om vi behöver en sån rubrik...

Skäl att göra undantag från vårt förhållningssätt

Sekretessen och tystnadsplikten är omfattande men kan under vissa omständigheter brytas utan att patienten ger sitt medgivande. Det gäller till exempel i följande situationer:

  • Domstol, åklagar-, polis-, kronofogde- eller skattemyndighet vill veta om en viss person vistas på en vårdinrättning.
  • Kommunens socialtjänst eller Försäkringskassan behöver uppgifterna för en utredning av ett ärende.
  • Transportstyrelsen behöver uppgifterna för att pröva om någon är lämplig att ha körkort, traktorkort eller taxiförarlegitimation.
  • Läkare som bedömer att en patient är olämplig att ha skjutvapen ska anmäla det till polisen.
  • Uppgifterna behövs för en rättsmedicinsk undersökning.

Om en person misstänks för grov brottslighet eller viss brottslighet mot barn har vårdpersonal rätt att bryta mot tystnadsplikten genom att göra en polisanmälan om brottet och svara på frågor från polis och åklagare.