Detta gör vi för en trygg skolstart

Exteriör f-huset entrén vid Frallan.

16 augusti 2024

Förskola och skola

På måndag börjar skolan! Vi hälsar alla elever, medarbetare och vårdnadshavare välkomna till ett nytt läsår. Under sommaren har tryggheten på Guldkroksskolans högstadium diskuterats flitigt på insändarsidor och sociala medier. Här berättar vi vad som gjorts och vad som kommer att göras framöver för att skolan ska vara en trygg plats för alla elever.

Här hittar du tiderna som gäller för första skoldagen

Läget har varit ansträngt under en längre tid. Elever, medarbetare och ledning har ställts inför utmaningar som varit svåra att hantera. Tyvärr har detta påverkat många elevers och medarbetares arbetsmiljö och upplevelse av skolan på ett negativt sätt och jag förstår att några kan känna oro för att komma tillbaka. Självklart tar jag och skolans rektorer dessa upplevelser på stort allvar. Jag vill försäkra er alla om att vi gör allt vi får och kan för att skapa en trygg miljö för alla barn och elever i våra verksamheter, säger skolchef Mari-Louise Brage.

Vad gör skolan?

Under en längre tid har vi gjort en mängd olika åtgärder och insatser för att skapa en trygg miljö där våra elever kan trivas och må bra. Det här är exempel på insatser som har gjorts tidigare eller kommer göras under hösten.

  • Fler vuxna i skolan som finns på plats under raster för att skapa mer trygghet. Till exempel finns numera en fritidsledare för att skapa fler rastaktiviteter för eleverna. När fler vuxna finns i korridorerna ökar chansen att upptäcka och agera vid oönskat beteende och eleverna får fler personer att vända sig till.
  • Vi fortsätter att använda vår konsekvenstrappa som visar vilka åtgärder som görs beroende på vad som har hänt och om eleven har gjort liknande saker tidigare. Exempel på konsekvenser är kontakt med vårdnadshavare, kvarsittning, avstängning och undervisning på annan plats, så kallad akutskola.
  • Medarbetarna arbetar tillsammans med forskaren Hélèn Jenvén för att ta fram nya gemensamma förhållningsregler, en så kallad arbetsplatsöverenskommelse. Syftet är att alla ska vara överens om vad som ska göras i olika situationer och hur man kan hjälpa varandra att hantera dem. Arbetet har också gjort att alla har fått möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter och fylla på med färsk kunskap på området.

Syftet med alla insatser är att skapa en god lärmiljö för våra elever och arbetsmiljö för våra medarbetare. Utöver de här punkterna fortsätter vi att se över och anpassa organisationen i skolan och följer våra regler, rutiner och styrdokument. Under hösten kommer vi berätta mer om de olika insatserna och utvärdera vilka resultat och effekter de får, säger Mari-Louise Brage.

Kommande skolinspektion

Skolinspektionen har beslutat om att genomföra en tillsyn av Guldkroksskolan 7-9 i början av höstterminen 2024. De kommer granska delar av området ”Skolans arbete med att skapa trygghet och studiero” men även andra områden kan bli aktuella för tillsyn. Bakgrunden till beslutet att genomföra en tillsyn är uppgifter som kommit in till Skolinspektionen.

Jag välkomnar att Skolinspektionen gör en tillsyn av Guldkroksskolans högstadium. Det kommer ge oss mer information om läget på skolan och hjälpa oss att hitta bra sätt att hantera det, säger Mari-Louise Brage.