Stark förbättring av kommunens företagsklimat

26 september 2024

Näringsliv och arbete

Näringslivet i Hjo kommun visar tydliga tecken på en positiv utveckling. I Svenskt näringslivs ranking av företagsklimatet klättrar Hjo från placering 204 till 98.

Resultatet indikerar att kommunens företagsklimat har förbättrats avsevärt under det senaste året. Detta är också Hjo kommuns högsta ranking sedan mätningarna startades 2003.

Så, vad har förbättrats?

Det här är ett resultat av ett fint teamwork tillsammans med mina kollegor, politiker men i synnerhet våra lokala företagare som är med och skapar förutsättningarna för att få genomförande av vårt arbete, säger Christian Johansson, näringslivsutvecklare på Hjo kommun.

Som ansvarig för näringslivsfrågorna i kommunen är jag såklart tacksam, glad och stolt över den utvecklingen som vi nu ser. Vi har målmedvetet arbetat för att förbättra kontakten mellan kommunen och företagen, att hela tiden se till att näringslivsfrågorna får utrymme både lokalt och regionalt i relevanta sammanhang och forum är av stor betydelse för att få till en förändring.

Tillsammans-kulturen har stor betydelse

Christian Johansson lyfter värdet av engagerade företagare med en vilja att samarbeta, hitta lösningar och utveckla Hjo tillsammans. Det leder till ett inkluderande företagsklimat som främjar samverkan, samarbete och gemenskap.

Det tror jag är en av de största faktorerna till att vi nu ser resultat av arbetet vi lägger ner tillsammans.

En av de lokala företagarna som sett effekterna av det förbättrade företagsklimatet är SIBAB i Blikstorp.

Jag tror att anledningen till att Hjo klättrar i rankingen är att det finns ett tydligare tillsammans. Det är enkelt och meningsfullt att samarbeta med kommunen när det finns vilja, energi och drivkraft att ta emot såväl problem som visioner och tar de vidare till genomförande, säger Tove Sventoft, VD på SIBAB

Tillsammans skapar vi framgång

Vi skapar framtidens Hjo tillsammans. Det är kommunens ledord och det resultat vi nu ser vad gäller näringslivsarbetet är en direkt effekt av att alla insett vikten av samarbete och ”tillsammansskap!”

Catrin Hulmarker, kommunstyrelsen ordförande, konstaterar att det stora klivet är frukten av en medveten omställning av näringslivsenhetens arbete, entusiastiska medarbetare samt engagerade och kreativa näringsidkare.

Det är så härligt att se att detta lönat sig, Heja Hjo!! säger Catrin.

Fortsätter framåt

Näringslivsutvecklare Christian Johansson ser fram emot att fortsätta arbeta mot ett företagsklimat i toppklass.

Vi behöver skapa en kultur som andra till vara en del av, då kan vi nå tillväxt. Vi fortsätter på den inslagna banan och jobbar vidare för att Hjo är platsen man vill vara på när man startar, driver och utvecklar företag.

Hjo kommuns sammanfattande omdöme förbättrades från 3,38 till 3,84 i år och kommunens mål är 4.0.

För att vi ska nå dit behöver alla som på något vis angränsar till vårt lokala näringsliv ha näringslivsutvecklar-hatten på sig. Med ett bra företagsklimat kommer tillväxten både som företagarkommun och boendeort.