Hjälp arbetscentrum att tillverka värmeburkar till Ukraina

Deltagare och personal från AME står vid ett insamlingskärl tillsammans med Anneli Ödvall.

12 februari 2024

Näringsliv och arbete, Stöd och omsorg

Har du ljusstumpar eller andra stearinrester hemma? Lämna dem i kommunens insamlingskärl och hjälp arbetscentrum* att tillverka värmeburkar till Ukraina – burkarna ger ljus och värme när det saknas elektricitet. Kommunen gör projektet tillsammans med Hjobon Anneli Ödvall som arrangerar hjälpsändningar till staden Smila i Ukraina.

Värmeburkarna tillverkas av plåtburkar, papp och stearinrester. Lokala restauranger bidrar med tomma plåtburkar och papp.

Sen hoppas vi att Hjoborna vill hjälpa till genom att lämna in stearinrester i våra insamlingskärl, säger Jessica Bergman, enhetschef på arbetsmarknadsenheten.

På två platser i Hjo finns kommer det att finnas insamlingskärl:

  • Ica (på plats från och med torsdag 8 februari)
  • Stora torget (på plats inom en eller ett par veckor)

Efterfrågad hjälp

Jessica Bergman fick idén efter att ha läst om ett liknande initiativ. Hon hörde av sig till Hjobon Anneli Ödvall som arrangerar hjälpsändningar till Ukraina och har kontinuerlig kontakt med människor där.

Jag vet att varenda grej vi skickar kommer fram och gör skillnad. Jag skickar bara sånt som de ber om – och just värmeburkar är något som de har efterfrågat.

Nu är tillverkningen igång och deltagarna hoppas att Hjoborna hjälper till genom att lämna in stearin.

Jag ser så många fördelar med det här. Våra deltagare får engagera sig i något meningsfullt och förhoppningsvis kan vi engagera hela samhället i insamlingen. Dessutom gör vi burkarna av återbrukat material, säger arbetsmarknadshandledare Jonathan Thorvald.

*Arbetscentrum är en del av Arbetsmarknadsenheten. Här får den som inte har egen försörjning hjälp av handledare som coachar, stöttar och rustar personen att komma in på arbetsmarknaden.