Bastu i badhytterna färdigställs i höst

Dane Bergbom och Klas Kronqvist framför badhyttslängan som ska bli bastu.

13 september 2024

Kultur och fritid

Snart kan Hjoborna bada bastu vid badhytterna. Under hösten gör Hjo kommun en bastu med två omklädningsrum, i badhyttslängan närmast bassängerna på Guldkroksbadet.

Vi vill kunna erbjuda Hjoborna en möjlighet att bada bastu i närheten av sjön. Vi har fått många önskemål om det de senaste åren, säger projektingenjör Klas Kronqvist.

Vid ett par fasta tider i veckan kommer bastun att vara öppen för alla och gratis att använda. Övrig tid kan privatpersoner, företag och föreningar boka bastun till en kostnad.

Ny mötesplats i Hjo

Bastun kommer att vara eluppvärmd, med två enkla omklädningsrum i direkt anslutning. Utvändigt behåller badhytterna sitt karaktäristiska utseende, men invändigt tar vi ner en vägg för att bastun ska bli tillräckligt stor.

Vi hoppas att bastun kan bli ytterligare en social mötesplats i Hjo. Planen är att sätta en glasskiva innanför de befintliga dörrarna, så att bastubadarna kan titta ut över Vättern, säger samhällsbyggnadschef Maria Berg.

Det här projektet är möjligt att genomföra tack vare sponsring från Hjobon Dane Bergbom, som tidigare varit med och sponsrat flera projektet i kommunen, bland annat långbänken på södra strandpromenaden.

Förslag från 2006 blir verklighet

Hjo kommun har under flera år fått önskemål från privatpersoner och föreningar om att bygga en allmän bastu i närheten av Vättern. Kommunen har utrett olika förslag och landade i att damma av ett förslag som funnits sedan 2006 – ett göra en bastu i badhytterna.

Bastun kommer att färdigställas under hösten, och därefter blir det invigning.