Ungdomar sätter guldkant på de särskilda boendena

Kontakter

Två bilder där ungdomar från Ung omsorg spelar spel med en boende på Sigghusberg/Sjöryd.

16 maj 2024

Stöd och omsorg

Sedan i höstas jobbar 20 ungdomar mellan 14 och 17 år extra på kommunens särskilda boenden. Varje boende får besök av några av ungdomarna ett par timmar varje helg. Förhoppningen är att skapa guldkant på de äldres vardag, öka intresset för vårdyrket och ge högstadieelever chansen till ett första extrajobb.

Det var stor konkurrens om jobben med totalt 130 sökande. En av de som fick jobb var Filippa Englund, 14. Under besöken spelar hon och kollegorna spel, bakar, kollar på film, pysslar och går tipspromenad med de som bor på boendet.

De verkar tycka att det är kul och blir väldigt glada när vi kommer , säger Filippa.

Varför sökte du till Ung omsorg?

Jag ville testa på något jobb eftersom jag inte har jobbat innan. Och för att få lite extra fickpengar. Det är bra och snällt mot de äldre; jag vet inte hur många som hälsar på dem annars. Nu får de i alla fall besök av oss!

Filippa och hennes kollegor jobbar inte varje helg, och därför känns det inte stressigt att hänga med i skolan.

Det är ju inga jobbiga saker vi gör på jobbet, utan roliga.

Hur fungerar Ung omsorg?

Varje särskilt boende i kommunen får besök av några av ungdomarna två timmar varje helg. Ungdomarna utför inga omsorgsuppgifter utan kommer bland annat att anordna aktiviteter som passar på boendet. På varje boende finns en ung omsorgsambassadör i den ordinarie personalen som har regelbundna avstämningar med den ungdom som utses till teamledare.