Beredskapsveckan 2024: sätt igång med din egen beredskap

Collage av bilder som presenterar beredskapsveckans programpunkter.

11 september 2024

Kommun och politik

Vecka 39 är det återigen dags för den årliga beredskapsveckan. Det är en nationell kampanj för att stärka Sveriges och din egen beredskap för kriser. Årets tema är "Sätt igång!". Under veckan bjuder flera olika aktörer in till olika aktiviteter. Du kan själv sätta igång med din hemberedskap med MSB:s webbutmaning "Sju dagar".

Veckans program

Svampkunskap

Måndag 23 september kl. 15.00-16.30, Kulturtorget på Kulturkvarteret

Vilka svampar är ätliga och vilka ska du undvika att ta med hem i korgen? Lär dig mer om vad du ska tänka på kring olika svampar.

Arrangör: Studiefrämjandet och Västgötabergens svampklubb

Beredskapsodling – inspirationsföreläsning med Valerie Hasler

Måndag 23 september kl. 17.00-19.30, Hotell Bellevue

Genom att odla egna grönsaker står du stadigare i tuffa tider. Du har längre tillgång till godare mat och minskar ditt beroende från vårt sårbara livsmedelssystem. På det sättet kan du köpa dig lite tid och samtidigt minskar du belastningen för samhället. Valerie delar med sig tips på vilka grödor som lämpar sig bäst att odla i beredskapssyfte och vad man ska tänka på om man vill odla hållbart och oberoende av omvärlden.

Arrangör: Studiefrämjandet

Kvarterskväll om skyddsrum

Torsdag 26 september, kl. 18.30-20.00, Kulturtorget, Kulturkvarteret

Lär dig mer om hur det fungerar i ett skyddsrum. Efter föreläsningen finns det möjlighet att besöka ett befintligt skyddsrum.

Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan och Hjo kommun

Självförsvarskurs

Fredag 27 september kl. 14.00-17.00, Lilla Park

Lär dig grundläggande självförsvar och hur du ska agera för att förebygga och hantera hot och våldssituationer på ett enkelt och effektivt sätt. Medtag vattenflaska och bär oömma kläder.

Anmäl dig här

OBS! Kostnad 150 kronor/person.

Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan

Träffa frivilliga försvarsorganisationer

Lördag 28 september kl. 10.00-15.00, Samskoleparken utanför Kulturkvarteret

Under Skördefesten finns flera frivilliga försvarsorganisationer på plats utanför Kulturkvarteret för att berätta om sin verksamhet och hur du kan bli en del av dem för att stärka Sveriges försvar.

Arrangör: Frivilliga försvarsorganisationer

För din säkerhet! Hur klarar du dig vid en kris?

Lördag 28 september kl. 13.00-15.00, Hotell Bellevue

OBS! Anmäl dig här: www.forsvarsutbildarna.se/kris

Vad gör du om mobilen är död, internet har slutat att fungera och ljuset inte tänds när du slår på strömbrytaren? Kan du hantera en situation när det inte finns el eller vatten under flera timmar, ja kanske flera dagar eller veckor?
Föreläsningen ger dig grundläggande kunskaper om var du hittar information vid kriser och hur du stärker din förmåga att ta hand om dig själv och din familj vid kriser i samhället.

Arrangör: Försvarsutbildarna Skaraborg