För vårdnadshavare och föräldrar

Telefon
0503-352 10

Telefontider
Måndag-torsdag: 08.00-16.00
Fredag: 08.00-15.00

Vid akuta ärenden då kontoret är stängt och socialjouren ännu inte öppnat kan socialsekreterare nås på telefon: 070-520 51 81.

På kvällar, nätter och helger kan du kontakta socialjouren på telefonnummer 0500-49 74 21 eller 0500-49 74 22.
Öppettider för socialjouren:
Måndag-torsdag: 17.00-23.00
Fredag: 16.00-01.00
Lördag: 15.00-01.00
Söndag: 15.00-23.00

Öppettider


Två föräldrar på promenad i skogen med två små barn.

Som vårdnadshavare eller förälder kan du få stöd från socialtjänsten. En del insatser behöver du få beviljade från en socialsekreterare, men det finns också insatser som du kan få utan biståndsprövning.

Ansök om stöd från socialtjänsten

Om inte familjen själv kan hitta en lösning på sina problem kan både vuxna och barn vända sig till kommunens socialtjänst och ansöka om stöd.

Några av socialtjänstens insatser är behovsbedömda, vilket innebär att du kan ansöka om dem genom att ta kontakt med socialtjänsten. Du hittar kontaktuppgifterna under "kontakt" högre upp på den här sidan.

I samarbete med dig och din familj gör en socialsekreterare en utredning för att bedöma vilka behov av stöd ni har. Du behöver inte veta vilken typ av stöd du behöver när du kontaktar oss. Det är socialsekreterarens uppgift att tillsammans med er komma fram till vad ni behöver.

Exempel på behovsbedömda insatser är familjebehandling, kontaktfamilj och boende i familjehem. Om ni har fått råd och stöd via öppenvården Dialogen och de träffarna inte har varit tillräckliga, så kan ni ansöka om fortsatt stöd via familjebehandling.

Stöd som du kan få utan att ansöka

Här nedanför kan du läsa mer om stöd och hjälp som kan vara relevant för dig som förälder eller vårdnadshavare. Du kan få visst stöd och hjälp utan att först ha fått ett beslut från socialtjänsten. 

  • En familj med son, pappa och farförälder sitter på en bänk i solen.

    Välkommen till öppenvården!

    Dialogen är Hjo kommuns öppenvårdsenhet. Vi arbetar bland annat med familjestöd, olika gruppverksamheter och behandling och rådgivning vid problem med alkohol och narkotika. Du kan kontakta oss för att få hjälp med olika frågor utan att först ha kontaktat socialtjänsten eller någon annan myndighet. Till oss är alla välkomna!

  • Föräldrautbildningsprogram - ABC

    ABC är ett föräldrautbildningsprogram för att förbättra kommunikationen mellan föräldrar och barn. Träffarna riktar sig till dig som har barn i åldrarna 3-12 år och som vill hantera bråk och konflikter mer framgångsrikt eller bara vill förbättra relationen till dina barn.

  • Tre personer håller varandra i händerna och tittar ut över ett höstlandskap och en sjö.

    Familjerätt

    Hos socialtjänsten kan du få hjälp med frågor som gäller familjerätt. Det kan gälla frågor om vårdnad, boende, umgänge, faderskap/föräldraskap eller adoption.

  • Familjerådgivning

    Alla kan någon gång få det svårt med sina nära relationer. Blir påfrestningarna för stora eller långvariga, skapas lätt låsta lägen. Familjerådgivningen erbjuder samtalshjälp för vuxna par, ensamstående eller familjer med relationsproblem.

  • Kvinna ligger i soffan med en laptop och kollar på Viktiga vuxna i HjotTidBorg

    Viktiga vuxna i HjoTidBorg - Digitala tematräffar om föräldraskap

    I Hjo, Tibro, Tidaholm och Karlsborg finns ett koncept som vi kallar Viktiga vuxna i HjoTidBorg – föräldraskap och vuxenskap 2.0. Det är digitala tematräffar ungefär två gånger per termin som riktar sig till dig som är vårdnadshavare till tonårsbarn, men alla som vill är välkomna!