Frivilligverksamhet
Postadress
544 30 Hjo
Kontakter
-
Emelie Glaadh
Frivilligsamordnare
0503-352 99
073-460 77 99
E-post
Hjo kommun har flera verksamheter där frivilliga bidrar med sin tid, kunskap och medmänsklighet. Som frivillig kan du bland annat hjälpa barn att läsa läxor, ringa en person som vill ha ett dagligt samtal eller besöka ett boende eller en enskild person i hemmet.
På den här sidan finns information om de verksamheter där vi behöver frivilliga.
Är du intresserad av att hjälpa till? Hör av dig till kommunens frivilligsamordnare Emelie Glaadh:
- Telefon: 0503-35299 / 0734-60 77 99
- Mail: emelie.glad@hjo.se
Här kan du ladda ner den överenskommelse som alla frivilliga skriver under. Frivilligsamordnaren kan hjälpa till att skriva ut blanketten.
I listan nedan på den här sidan finns de frivilligverksamheter som kommunen har idag. Klicka på respektive verksamhet för att få mer information.
Har du en idé, eller skulle du vilja starta en ny aktivitet? Kontakta frivilligsamordnaren.
Vill du läsa mer om Frivilligverksamheten så finns det broschyr att hämta på Rödingens mötesplats.
Som frivllig i "Ringkontakten" ringer du upp medmänniskor som vill ha ett dagligt telefonsamtal (helgfria vardagar).
Du ringer från ett kontor på mötesplats Rödingen och börjar ungefär kl. 09. Frivilligsamordnaren gör ett schema till ringarna. Du som ringare ansvarar vanligtvis för ett tillfälle/månad.
Vi har besöksgrupper där frivilliga regelbundet besöker kommunens äldreboenden (Sjöryd, Villa Rosell och Sigghusberg) för att promenera, sjunga, spela musik, läsa, fika och umgås med de som bor där. Det blir en guldkant i vardagen för de boende.
Du kan också få göra enskilda besök, antingen till personer på äldreboenden eller i ordinarie hem.
Rödingens programråd arrangerar bingo- och trivselkvällar på mötesplatsen, tillsammans med frivilligsamordnaren.
Vi träffas en gång per termin för att planera inför kommande termin. Bingo- och trivselkvällarna är en gång i månaden under vår- och höstterminen, på tisdagar kl. 17.
Du och frivilligsamordnaren planerar och samarbetar kring någon typ av fysisk aktivitet, som till exempel gympa, qigong eller dans.
Under pandemin hjälper frivilliga till på Närhälsan vid vaccinationstillfällen, cirka en gång i veckan. Uppdraget handlar bland annat om att hjälpa till att informera, dela ut munskydd och påminna om att hålla avstånd.
Rasthjältar ska öka vuxennärvaron på rasterna på våra skolor. Uppdraget innebär att du finns på skolan under skoltid och är en god förebild för våra unga. Du kan finnas tillgänglig för lek och samtal, och ibland hålla i vuxenstyrda aktiviteter som finns färdigplanerade på skolan.
Du kommer att få en kortare introduktion/utbildning och en "mentor" som alltid kan hjälpa till eller svara på frågor.
Som läxhjälte hjälper du elever med läxorna genom att tillsammans med eleven hitta strategier och ge exempel på hur man övar och kommer ihåg saker. Eleven får också möjlighet till viktig mängdträning och repetitionsövningar.
Som läxhjälte finns du på plats i samband med skoldagens slut.
Tycker du om att läsa för barn? Vill du göra en riktig hjälteinsats? Då är det dig vi söker. Läshjältarna kopplas till en klass (årskurs 1-3) och läser för och med barn. Läraren ansvarar för att ta fram lämplig litteratur och bestämma vilka barn du ska läsa för.
Ett barn som lyssnar på högläsning och samtalar om texter får ett rikt ordförråd, läslusten väcks och barnets möjlighet att bli en god läsare ökar. Din insats som Läshjälte är därför mycket viktig.
Läshjältsarbete har funnits i Hjo kommun under många år och är uppskattat av både barn, föräldrar, lärare och läshjältar.