Frågor och svar om mobilfri skola
Hjo kommun har från och med läsårsstarten 2023 infört mobilfri skola för årskurs 7-9. Sedan tidigare är årskurs f-6 mobilfri på samtliga kommunens skolor. Nedan följer vanliga frågor och svar kring mobilfri skola.
Syftet med en mobilfri skola är att skapa en bättre studiero och ett trevligare socialt klimat på skolan. Skolledningen vill också minska risken för elever och personal att bli fotade eller filmade i olika situationer där de inte har gett sitt samtycke till detta. Ytterligare en förhoppning är att kränkningar på sociala medier inte ska förekomma.
Mobiltelefonerna samlas in under skoldagens första lektion och lämnas ut under skoldagens sista lektion.
Mobiltelefonerna förvaras på en säker, låst plats under skoldagen.
Elev som kommer sent till skolan lämnar sin telefon till undervisande lärare som har den lektionen. Om man behöver gå hem tidigare kan man hämta ut sin telefon via lärare, övrig personal eller skolans expedition.
Elever som av medicinsk eller annan anledning behöver ha tillgång till sin mobiltelefon under skoldagen kommer fortfarande få ha det. Det är dock viktigt att poängtera att telefonen inte ska användas till annat än det som undantaget är gjort för. Skolans personal kommer även vara särskilt uppmärksamma på om andra elever försöker låna dessa elevers telefoner.
Om du har ett barn som behöver ha tillgång till sin mobiltelefon under skoldagen kan du kontakta skolan för vidare diskussion.
Om du har ett brådskande ärende och behöver komma i kontakt med någon av våra elever kan du kontakta elevens arbetslag alternativt expeditionen via telefon. Mail till respektive lärare går också bra och de hittas på Vklass.
- Svea 0503-35190
- Flora 0503-35182
- Idun 0503-35191
- Götha 0503-35190
- Expeditionen 0503-35340
Från och med höstterminen 2023 kan eleverna betala med kontanter eller med kort.
En första utvrdering har gjorts. Effekterna är mestadels positiva och mobilfri skola kommer därför fortsätta under kommande läsår.
Skolledningen utvärderar detta löpande tillsammans med elevrådet.
Varje elev i årskurs 7–9 har en Chromebook som har alla de digitala verktyg som eleverna behöver. Om det finns särskilda behov kan vårdnadshavare kontakta skolan för vidare diskussion om tillgång till mobiltelefon.
När skolpersonal ser att mobiltelefoner används kommer den elev som inte har lämnat in sin telefon uppmanas att göra det.
Nej, den skall lämnas in.