Vanliga frågor om förskola
Postadress
544 30 Hjo
På denna sida kan du hitta vanliga frågor och svar om förskola i Hjo kommun.
Öppettider
Förskolorna är öppna mellan kl. 06.00-18.30 om behovet finns. Barnomsorg erbjuds utifrån vårdnadshavares behov helgfri måndag-fredag.
När är förskolan stängd?
Förskolorna har fem dagar per år för planering och utbildning (kompetensutveckling). Om vårdnadshavare inte har möjlighet att ordna omsorg på annat sätt dessa dagar kontaktas respektive rektor för att hitta en alternativ lösning. Du kan hitta aktuella kompetensutvecklingsdagar här.
Sommar och jul
Förskoleverksamheten stänger inte under sommar och jul. Däremot slås verksamheter ihop och barn hänvisas ibland till en annan enhet. De vårdnadshavare som har omsorgsbehov under sammanslagninsperioden hänvisas då till den förskola som är öppen.
Du kan välja mellan alla förskolor i kommunen. Det är viktigt att du anger vilken/vilka förskolor ni önskar plats på när ni gör er ansökan. När ditt barn blir erbjuden en plats räknas kommunen som upptagningsområde. Du är inte garanterad plats på ditt 1:a -hands alternativ. Vi tar dock stor hänsyn till vilket geografiskt område inom kommunen som du är intresserad av.
Du kan anmäla ditt barn till förskolan redan när du planerar att flytta till vår kommun. Barnet måste däremot vara folkbokförd i Hjo kommun den dagen barnet börjar på förskolan.
Ansök om förskoleplats i Hjo kommun
Platsgaranti
Platsgarantin innebär att Hjo kommun erbjuder en plats i förskolan inom tre månader.
Enskild förskola
I Hjo kommun är det samma kö för såväl enskilda som kommunala förskolor.
Besked om plats
Ett platserbjudande skickas i god tid till vårdnadshavare.
Om placeringserbjudandet inte besvaras inom svarstiden, stryks barnet ur kön och platsen erbjuds någon annan enligt turordningsreglerna.
Uppsägning av plats
Uppsägning av plats i förskoleverksamhet görs på pappersblankett för uppsägning av plats. Uppsägningstiden är 1 månad från det att uppsägningen inkommit till kommunen, såvida inte uppsägningstiden avser ett datum som ligger längre fram i tiden än 30 dagar fram. Avgift debiteras under uppsägningstiden oavsett om platsen används eller inte.
Tacka nej
Tackar du nej till platsen du fått, stryks barnet ur kön.
Du har rätt till plats på förskola när ditt barn har fyllt ett år.
Barnen turordnas efter ansökningsdatum när platserna fördelas. Förtur till plats ges till barn i behov av särskilt stöd enligt 8 kap 7 § i skollagen, barn i behov av barnomsorg på grund av särskilda skäl enligt 8 kap 5 § i skollagen, barn med rätt till allmän förskola, barn som av särskilda skäl omflyttas inom förskoleverksamhet, samt syskon till placerade barn. Om möjlighet finns får syskon till placerade barn plats på samma förskola.
Sannolikheten att få en plats beror på hur många barn som ansökt om plats, samt antal lediga platser som kommer att uppstå på förskolan det datum du önskar plats där. Det är enklare att få önskad plats efter sommaren då många barn lämnar förskolan och börjar skolan.
Lämna nytt schema via vår lärplatform Vklass. Schema ska lämnas in senast 14 dagar innan det ska börja gälla. Undantag gäller för vårdnadshavare som har en timanställning.
Arbetssökande
Om du är arbetssökande har du har rätt till bibehållen plats med 15 timmar per vecka. Glöm inte att lämna in ett nytt schema via Vklass och meddela barnomsorgshandläggare.
Även när du återgår till arbete eller studier lämnar du in ett nytt schema via Vklass och meddela barnomsorgshandläggare.
Föräldraledighet
Vi erbjuder ditt äldre barn plats 15 timmar i veckan. Vi vill gärna att du lämnar in ändring av schema till förskolan i god tid. Lämna in ett nytt schema via Vklass.
Du vänder dig till ansvarig rektor för den förskola som ditt barn ska gå på.
Ja, platsinnehavare har rätt att behålla plats i förskola/pedagogisk omsorg vid egen sjukskrivning. Ordinarie vistelsetid gäller så långt det är möjligt.
Allmän förskola är avgiftsfri och erbjuds alla barn i åldrarna tre, fyra och fem år från och med höstterminen det år barnet fyller tre år. En plats i allmän förskola omfattar 15 timmar i veckan (minst 525 timmar per år). Den allmänna förskolan följer skolans läsår och omfattar inte lovdagar. Enstaka kompetensutvecklingsdag (”studiedag”) påverkar inte barnets vistelsetid. Kommunen har en skyldighet att erbjuda plats men det är frivilligt för barnen att delta i verksamheten.
Då ansöker du om detta och får då ett nytt ansökningsdatum. Möjlighet till byten är störst under perioden augusti-september. Överflyttningsansökan görs genom att fylla i blanketten för förändring av förskole- och fritidshemsplats.
Enligt skollagen ska förskolan medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla både det svenska språket och sitt modersmål. I Hjo kommun arbetar förskolan enligt en framtagen plan för flerspråkighet.
Alla barn som är inskrivna i förskoleverksamhet omfattas av en olycksfallsförsäkring. Försäkringen gäller under ordinarie verksamhet samt resa till och från verksamheten.
Avgiften gäller under årets alla 12 månader. Det innebär att man betalar även under semester eller annan ledighet. Om du istället vill säga upp platsen under en period måste du söka plats på nytt och får då ett nytt ansökningsdatum, då finns ingen garanti att barnet får samma plats igen. Om tiden mellan två placeringar är mindre än 60 dagar så kommer avgift att tas ut även för den lediga perioden.
Hur anmäler jag inkomst?
För att vi ska kunna beräkna vilken avgift du ska betala ska du anmäla din inkomst. Du lämnar inkomstuppgift i samband med att du erbjuds en plats samt vid varje förändring av hushållets inkomst som påverkar taxan, till exempel ändrad lön eller ändrade familjeförhållanden. Du kan anmäla din inkomst via blankett som finns här.
Måste jag uppge min partners inkomst även om hen inte är förälder till mitt barn?
Ja, om ni båda är folkbokförda på samma adress. Avgiften grundar sig på den totala inkomsten före skatt för det hushåll/hushållen barnet bor på. Din partner behöver inte ha gemensam vårdnad om barnet.
Maxtaxa
Hjo kommun tillämpar maxtaxa. Maxtaxan är inkomstrelaterad, vilket innebär att familjen betalar avgift i förhållande till sin inkomst. Om den gemensamma bruttoinkomsten överstiger 52 410 per månad, kommer maxtaxa/högsta avgift att debiteras.
Betalning
För barn 1-2 år betalar du enligt taxan. För barn 3-5 år är 15 timmar per vecka avgiftsfri från och med 1 september det år då barnet fyller 3 år. Om schematiden överstiger 15 timmar betalar man enligt fastställd taxa.
Det går bra att använda autogiro, kontakta vår ekonomiavdelning som du når via Hjo kommuns växel 0503–35 000.
Hur gör vi om vi ska separera?
Vi behöver veta vem/vilka som ska ha fakturan. Kontakta kommunens barnomsorgshandläggare för mer information, enklast via Kontaktcenter 0503–35 000.
Barn som bor växelvis i olika kommuner kan inte gå växelvis i de olika kommunernas förskolor. Det innebär att vårdnadshavare inte kan placera sitt barn halva tiden i Hjo kommun och halva tiden i annan kommun, där den andra vårdnadshavaren bor.