Samordnat stöd kring barn och unga

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Arbetet med tidiga insatser riktar sig till barn och unga som antingen kämpar med psykisk ohälsa, olika typer av diagnoser, problematisk skolfrånvaro eller på annat sätt väcker oro i sin omgivning. Det är ett förebyggande arbete där olika delar av samhället samarbetar. Tanken är att vi ska kunna fånga upp barnen och ungdomarna tidigt, innan de befinner sig i riskzonen för utanförskap, kriminalitet eller missbruk men även de fall där det redan uppstått en problematisk situation och man ser behov av samarbete och nytänkande.

Kommunen har en samordnare för arbetet med tidiga insatser som jobbar med att stötta familjer i kontakten med olika samhällsfunktioner utifrån barnets behov. Samordnaren håller i regelbundna träffar där representanter för skola, socialtjänst, elevhälsa, hälso- och sjukvård, rehab och polis möts för att hitta olika vägar till samarbete.

För att ditt barn ska kunna få hjälp av det här nätverket behöver du som vårdnadshavare ge ditt samtycke. Samtycket innebär att de olika samhällsfunktionerna får dela information mellan sig för att kunna hjälpa barnet på bästa sätt.

Samordnaren håller i två olika nätverksmöten som representerar de två ”ben” som arbetet utgår ifrån:

  • SAMBU (SAMverkan Barn och Unga) är ett samlingsbegrepp för satsningar på lokal verksamhetsnära samverkan för tidig upptäckt och samordnad nära vård och stöd för barn och unga med till exempel psykisk ohälsa. Samverkan kan ske enligt olika modeller, men gemensamt är ett lokalt operativt arbete där skola, elevhälsa, primärvård och socialtjänst ingår. Här tar vi upp de ärenden vi har samtycke att ta upp och ser över våra möjligheter att hjälpa och stötta där det kanske brustit innan.
  • SSPF (Skola, Socialtjänst, Polis och Fritid) finns som tidig insats för att förhindra och förebygga att ungdomar hamnar i kriminalitet, rekryteras till kriminella gäng och/eller inleder missbruk. Målet är att ungdomarna ska ha en fungerande skolgång och ett liv fritt från kriminalitet och droger. De som blir föremål för insatser i form av SSPF-samverkan har på något sätt väckt oro i sin omgivning – hos familj, skola, polis eller fritidsverksamhet. Det kan handla om att man har svårt att säga nej när kompisarna vill ta med en ut på farliga eller otillåtna upptåg, då kan SSPF se gemensamt på vad man kan göra för att hjälpa till att bryta sådana mönster.
    Utanför enskilda ärenden och individer så arbetar även SSPF förebyggande i kommunen genom att lyfta oro över utsatta områden. Till exempel om myndigheterna behöver vara uppmärksamma under vissa event, högtider alternativt kriminellt utsatta platser.