Miljö- och hållbarhetspris

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Två händer håller i ett löv och en liten jordglob.

Hjo kommun delar varje år ut ett miljö- och hållbarhetspris för att uppmuntra betydelsefulla insatser som medverkar till att minska miljöpåverkan och främjar livskvaliteten för Hjoborna och därmed bidrar till en hållbar kommun.

Nominera till miljö- och hållbarhetspriset 2025

Nu är det dags att nominera till årets miljö- och hållbarhetspris. Nominering görs via formuläret Nominera till miljö- och hållbarhetspriset 2025. Sista dag att nominera är 31 mars.   

Priset delas ut till företag, enskild eller enskilda personer, organisationer eller sammanslutningar med anknytning till Hjo. Vem som helst kan nominera pristagare. Kommunala verksamheter eller tjänstemän inom Hjo kommun kan inte nomineras.

Vinnaren av miljöpriset får ett diplom samt 5 000 kronor. Priset delas ut i samband med firandet av Sveriges Nationaldag den 6 juni. 

Tidigare pristagare

2024: Omställning Hjo 

"Omställning Hjo är ett nätverk som bildades 2021 för att tillsamman arbeta med hållbarhet och miljöfrågor i Hjo. Ett bra initiativ av grundarna med en gedigen agenda. Samverkan är vägen framåt.”

2023: Hjo Återbruksfabrik

"Årets miljöpristagare är ett fantastiskt initiativ där man tar vara på byggsvinn i form av nermonterade fönster, dörrar och inredning som annars skulle slängas. Man restaurerar och tar vara på produkterna för att sedan sälja vidare genom sin webbshop. Genom att återbruka byggmaterial förlänger man livslängden på produkterna och bidrar på det sättet till att skapa en cirkulär och hållbar affärsmodell för sitt företag. Företaget är dessutom ett socialt företag vilket innebär att man erbjuder arbetsplatsträning och praktik för människor som står en bit ifrån arbetsmarknaden."

2022: Hjo Can Help

"Hjo Can Help arbetar på volontärbasis med att ta emot alla saker för hem, hushåll, fritid mm. De fixar till och fräschar upp och sedan säljs varorna i butiken. På det här sättet bidrar de till att människor handlar på ett både ekonomiskt och miljömässigt hållbart sätt. Som extra plus ger överskottet möjlighet att hjälpa människor i andra länder och arbetsuppgifter till volontärer i Hjo. Hållbarhet i många dimensioner.”

2021: Naturskyddsföreningen

”Naturskyddsföreningen i Hjo arbetar för att öka Hjobornas kunskap om en hållbar framtid. De deltar aktivt och ideellt vid olika arrangemang som ordnas i Hjo och arrangerar även egna kvarterskvällar och kurser på olika teman. Ett exempel är sommarens utbildningstillfälle i Hjoåns dalgång kring invasiva, främmande växter och hur vi kan minska deras skadliga framfart i naturen. Särskilt viktiga insatser gör Naturskyddsföreningen inom området ängsskötsel. Blommor, fjärilar, humlor – ja, alla möjliga pollinerare får sina levnadsförutsättningar förbättrade tack vare Naturskyddsföreningens arbete i Hjo, vilket också gynnar oss människor.”

2020: Jenny Johansson, REKO-Ringen

”Jenny har varit med från början och utvecklat REKO-ringen i Hjo. Hennes stora engagemang har lett till att medvetna konsumenter kopplas samman med lokala livsmedelsproducenter. Det ger hopp och möjlighet för små producenter att nå ut med sina varor till kunder som förstår och uppskattar värdet av närproducerad mat. Reko-ringen är ett utmärkt exempel på hur vi kan ta steget mot morgondagens mer hållbara måltider. Jenny sköter sitt uppdrag med tålamod, glädje och finess och hon är värd en eloge för sina insatser!”  

2019: Ladies Circle 155, Guldkroken Hjo.

”Om vi ger våra kläder ett längre liv genom att laga dem eller återanvända dem istället för att köpa nytt, så tar vi ett litet steg mot en hållbarare konsumtion. Ladies Circle gör detta möjligt för Hjoborna genom att varje höst och vår arrangera Klädbytardagar. Klubben gör detta helt ideellt och överskottet går till olika välgörenhets-organisationer. Alla som köper och säljer under dagen bidrar till minskade utsläpp av växthusgaser och gifter samt minskad vattenförbrukning i delar av världen där detta är en bristvara. Klädbytardagen skapar nytta och glädje både för Hjoborna och för människor och miljöer långt utanför vårt lands gränser.”

2018: William Samuelsson

William Samuelsson har på egen hand stått för bedriften att placera HK Guldkroken som bästa förening i Västra Götaland (och sjätte bäst i Sverige!) i Pantameras miljötävling Föreningskampen. William får Hjo kommuns miljöpris för sitt osjälviska arbete med insamling av pantburkar där han med ett enormt engagemang gjort både miljön och föreningskassan till vinnare.