Avloppsvatten
Postadress
544 30 Hjo
Kontakter
-
Jesper Pettersson
VA-Chef
0503-35023
E-post
Det avloppsvatten som kommer från hushållets toalett, dusch och disk kallas spillvatten. Spillvattnet avleds via spillvattennätet och en eller flera avloppspumpstationer till våra avloppsreningsverk, där det renas.
I Hjo kommun finns det två avloppsreningsverk. Det största är utbyggt för mekanisk, biologisk och kemisk rening medan det mindre består av en markbädd. Reningen av vattnet i avloppsreningsverken genomförs enligt de krav som miljömyndigheterna ställer.
VA-rådgivning om enskilda avlopp
VA-rådgivaren är en tjänst från Miljösamverkan Östra Skaraborg. Det är en kommungemensam, kostnadsfri och opartiska resurs för fastighetsägare som funderar på att rena avloppet gemensamt med en eller flera grannar. Du når VA-rådgivaren via Miljösamverkan Östra Skaraborgs växel: 0500-49 36 30, eller via info@miljoskaraborg.se.
Tänk på vad du häller i avloppet
Spola aldrig ned fasta föremål i toaletten. Exempel på föremål som ställer till bekymmer i reningsverket är:
- bomullstops
- tamponger
- bindor
- kondomer
- kattsand
Fett och Matlagningsoljor
På alla återvinningscentraler i Avfall & Återvinning Skaraborgs upptagningsområde är det nu möjligt att lämna in matolja för återvinning.
Nya regler från 1 januari i år gör gällande att ätliga fetter och oljor inte får läggas i restavfallet utan i stället ska sorteras som matavfall eller lämnas in på återvinningscentralen. Det är inte heller tillåtet att hälla ut fettresterna i avloppet. Även om fettet är flytande när det spolas ner så är det stor risk att det stelnar och fastnar i ledningar och pumpstationer på vägen till reningsverket. Stopp som orsakas av fett är onödiga och kostsamma, både hemma och i det kommunala ledningsnätet. Som fastighetsägare ansvarar du också för att avloppet används på rätt sätt.
Detta ska du inte hälla i avloppet, varken i köket, toaletten, pannrummet eller garaget:
- Lösningsmedel som lacknafta, terpentin, aceton, T-sprit, fotogen.
- Bilvårdsprodukter som avfettningsmedel, kylarglykol, rostskyddsmedel, spillolja eller liknande.
- Färger, lacker, spackel, lim med mera.
- Fotokemikalier, läkemedel, träskyddsmedel, råttgift och andra bekämpningsmedel.
Vad gör jag med överblivna läkemedel?
Återlämna alltid överblivna läkemedel till apoteket, spola inte ner läkemedel i avloppet.