Utomhus
Postadress
544 30 Hjo
Här får du information om din utemiljö.
Ett attefallshus är ett bygglovsbefriat komplementbostadshus eller komplementbyggnad. Huset får inte vara större än 30 kvadratmeter och inte högre än 4,0 meter i nockhöjd. Man kan bygga flera attefallshus, men då får inte den sammanlagda arean vara mer än 30 kvadratmeter.
Ett attefallshus kräver både en anmälan och ett startbesked innan du får börja. Byggnaden får inte placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter. Om du vill ställa det närmare tomtgränsen än 4,5 meter ska du ha grannens tillåtelse. Det är lämpligt att ha ett skriftligt medgivande från grannarna i så fall.
Observera att det alltid krävs bygglov om man vill bygga närmare än 4,5 meter från en gata, en väg eller en park.
Du behöver inget tillstånd för att dränera. Dränering innebär att gräva ett dike för att få bort oönskat grund- eller ytvatten från ett område, oftast runt ett hus eller tomt. Tänk på att vara försiktig vid grävarbeten så att inte några ledningar förstörs.
I omedelbar närhet av ett en- eller tvåbostadshus får du utan bygglov sätta upp en fristående komplementbyggnad – en så kallad friggebod.
Den får inte vara större än 15,0 kvadratmeter. En förutsättning är att du inte har några andra bygglovsbefriade byggnader på tomten. Då ska de nämligen räknas med i de 15,0 kvadratmetrarna.
I anslutning till en- eller tvåbostadshus får du utan bygglov förse din uteplats med en mur eller ett plank med en maximal höjd på 1,8 meter.
Muren eller planket får inte byggas längre ifrån huset än 3,6 meter och inte närmare tomtgränsen än 4,5 meter.
När du ska bygga en pool på din tomt bör du ta reda på om den kräver bygglov, marklov eller anmälan. Det är också viktigt att du bygger den barnsäkert och har ett bra skydd runt poolen så att ingen kan trilla ner i den.
Träd har stor betydelse för alla, inte bara för oss människor utan även för djurlivet. De bidrar inte bara till härliga miljöer, de gör även en stor nytta i form av bland annat temperaturreglering, luftrening och vattenhantering.
Har du eller din granne stora träd?
Har du ett stort eller gammalt träd som står på din tomt så kan det vara skyddat i detaljplanen, ett så kallat N-träd. Dessa träd är skyddade för att säkra deras naturvärden och existens för framtida generationer. Innan du gör något med ett stort eller gammalt träd bör du kontakta kommunens bygglovsenhet för att kontrollera om trädet är skyddat eller inte. Du når bygglovsenheter via Kontaktcenter på 0503-350 00.
Hur sköter vi om våra träd och marker?
I Hjo kommun gör vi löpande huggningar och gallringar i våra skogsmiljöer. Det gör vi för att skapa säkra och tilltalande miljöer. Vi har också en skyldighet att värna om och skapa miljöer där naturens liv gynnas och får ta plats. Därför lämnar vi kvar en del ris, grenar och stockar efter en avverkning.
Har du synpunkter om träd?
Ibland vi får in synpunkter som handlar om att träd vuxit sig för stora och skuggar eller att träden bidrar till mycket löv och pollen – omständigheter som är helt naturliga och förknippade med träd. Vi tar inte ner friska träd på grund av dessa faktorer.
Upptäcker du däremot ett skadat träd är vi tacksamma om du upplyser oss om detta genom att lämna en synpunkt. Är det så akut att trädet innebär en omedelbar risk för person eller egendom så kontakta vårt kontaktcenter på 0503-350 00.
Vad säger lagen om träd nära tomtgränsen?
Jordabalken är lagen som bland annat reglerar träd vid tomtgränser och ger en granne viss möjlighet att åtgärda överträdande rot- eller grenverk, men endast om dessa kan anses ha betydande påverkan på fasad eller växtlighet. Den som äger trädet ska först få information om problemet för att sedan själv få möjlighet att åtgärda det. En eventuell åtgärd får inte skada trädet.
När det gäller löv och frön som faller ner på din tomt, från träd som står på grannens eller kommunens mark, så är det ditt ansvar att ta hand om löven. Kompostavfall kan du kostnadsfritt lämna på Hjo återvinningscentral.
Varje år skadas människor i onödan för att sikten skyms av en häck eller en buske. Några enkla åtgärder före och under sommaren kan rädda liv. I denna broschyr finns samlad information om detta.
Du som har utfart mot gata
Vid utfart bör Du se till att dina växter inte är högre än 80 cm från gatan inom markerad sikttriangel. Sikten skall vara fri minst 2,5 m från gatan eller gångbanan.
Du som har hörntomt
Om din tomt ligger intill en gång och cykelväg eller gata bör du se till att dina växter inte är högre än 80 cm i en sikttriangel som sträcker sig minst 10 m åt vardera hållet.
Du som har tomt intill gata
Häck och buskar bör växa inom eget tomtområde. Om du har buskar eller träd som sträcker sig ut över gata eller gångbana bör du se till att det finns fri höjd förtrafikanterna.
Den fria höjden som krävs är:
- Över gångbana, minst 2,5 m
- Över cykelväg: minst 3,2 m
- Över körbana: minst 4,6 m
Vad säger lagen?
”En tomt ska hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer.”
Plan- & bygglagen 8 kap 15 §