Sveriges längsta bänk finns i Hjo

2 maj 2022

Bygga, bo och miljö, Trafik och stadsmiljö

I början av mars meddelade Karlskrona att de hade Sveriges längsta bänk, 260 meter lång. Ett rekord som tidigare erhölls av Kalmar med sin bänk på 222 meter. Men nu har det framkommit att bänken som håller på att byggas på Strandpromenaden här i Hjo kommer mäta 265 meter och alltså slå Karlskrona med fem meter. Snart har vi Sveriges längsta bänk.

Bänken här i Hjo började byggas i slutet av 2020 och var redan då tänkt att sträcka sig över hela Strandpromenaden. 

Redan när vi började projektera etapp två fick vi nys om att, vad vi trodde då, Sveriges längsta bänk fanns i Kalmar och insåg att vi hade chansen att slå det rekordet. Samtidigt kom Karlskrona med i matchen och tog över Kalmars titel. Som tur var hade vi kapacitet att slå även deras bänk. Så målet att bygga Sveriges längsta bänk har funnits med sedan start. säger Klas Kronqvist som är projektingenjör på Hjo kommun. 

Bänken är inte helt färdigställd

Samtidigt betonar han att det egentliga målet med bänken har varit att fortsätta det uppskattade projektet med att belysa strandpromenaden.

Den så kallade "bänkfajten" har fått mycket uppmärksamhet i media där det nu har konstaterats att bänken här i Hjo kommer att bli längst i Sverige.

Anledningen till att bänken ännu inte är färdigställd är problem med leverans av virke. Belysning och underredet av stål är redan på plats.