Är du slumpvis utvald? Var med och besvara medborgarundersökningen!

Texten "Är du utvald?" och illustrerade människor i grupp.

22 augusti 2024

Kommun och politik

Den 22-30 augusti skickas SCB:s medborgarundersökning ut till de 1 000 Hjobor som slumpvis har valts ut för att svara på enkäten. Vi hoppas att du som får enkäten vill svara!

Svara på webben

Om du blivit utvald får du mellan den 22 och 30 augusti inloggningsuppgifter från Statistiska Centralbyrån till en webbenkät. Inloggningsuppgifterna kommer med posten eller via Kivra, om du har det.

Skicka in dina svar via webben senast den 7 november klockan 13.00.

Svara i pappersformat

Du kan också besvara enkäten i pappersformat. Pappersenkäten skickas ut mellan den 4 och 12 september.

Skicka in dina svar via post senast den 4 november. 

Svara på olika språk

Du kan välja att svara på svenska, engelska (enbart webbenkäten) och på arabiska (enbart pappersform). Oavsett hur du väljer att svara så hoppas vi att du tar dig tid att delta i medborgarundersökningen.

Tredje bäst svarsfrekvens i Sverige förra gången

Förra gången Hjo kommun deltog i medborgarundersökningen, år 2022, hade vi tredje bäst svarsfrekvens av alla deltagande kommuner! Då svarade 42 procent av de slumpvis utvalda i Hjo. I år hoppas vi på ännu fler svar!

Om undersökningen

I medborgarundersökningen betygsätter kommunens invånare bland annat kommunen som en plats att bo och leva på, kommunens verksamheter och medborgarnas inflytande. Medborgarundersökningen skickas ut och sammanställs av Statistiska centralbyrån. 

I Hjo kommun är undersökningens resultat en viktig del i utvärderingen av våra verksamheter och ett underlag för beslut om hur vi ska arbeta vidare.

Resultatet presenteras i slutat av året

Resultaten kommer att presenteras i slutet av året och är en viktig del i vår uppföljning av kommunens verksamheter. Ju fler som svarar desto säkrare blir resultaten.

Har du en åsikt om kommunens verksamheter?

Oavsett om du får SCB:s medborgarundersökning eller inte så vill vi gärna ha din åsikt om kommunens verksamheter. Du kan alltid skicka in förslag, synpunkter och klagomål via Synpunkten.