Alla asylsökande och massflyktingar erbjuds SFI-undervisning i Hjo

Studerande elev

1 april 2023

Förskola och skola

Från och med nästa vecka erbjuds asylsökande och massflyktingar i Hjo undervisning i svenska för invandrare (SFI). Målet är att ge fler möjlighet att lära sig språket, delta i samhället och komma in på arbetsmarknaden.

Häromdagen föreslog regeringen att flyktingar från Ukraina, som omfattas av massflyktsdirektivet*, ska få läsa SFI. Det kommer att finansieras genom statsbidrag.

Kommunstyrelsen i Hjo beslutade i onsdags att även asylsökande* ska ha rätt till SFI.

Alla måste få samma chans att lära sig svenska i Sverige, oavsett om du kommer från Ukraina eller från något annat land, säger kommunstyrelsens ordförande Catrin Hulmarker.

Beslutet kommer att omprövas varje termin för att säkerställa att det finns plats inom SFI.

Vill du läsa SFI?

Om du är asylsökande eller har flytt från Ukraina är du välkommen att höra av dig till Lärcentrum (0503-353 37) om du vill läsa SFI. Vi har inskrivning en gång per månad för nya elever.

Vi har platser lediga och möjlighet att ta emot flyktingar direkt, säger Ewa Hjerpe, rektor på Lärcentrum.

Massflyktsdirektivet: Flyktingar från Ukraina erbjuds tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd inom EU, utifrån det så kallade massflyktsdirektivet.

Asylsökande: Asylsökande är en utländsk medborgare som kommit till Sverige och begärt skydd. Asylsökande är man fram till dess att man får beslut som uppehållstillstånd eller inte.