Företagsbesök hos handelsföretagen Granngården och Färgdesign

30 september 2022

Företagsbesök

Kommunledningen har varit på företagsbesök hos Granngården och Färgdesign i Hjo - två handelsföretag med verksamhet i industriområdet.

Kommunledningen besöker tillsammans med näringslivsenheten med jämna mellanrum kommunens företag. Detta för att öka kunskapen och förståelsen för företagens villkor och förutsättningar. Vi kan också vid dessa möten få in synpunkter och idéer och information om företagets framtidsplaner.

Samhällsbyggnadschef Jonas Sjölin, kommundirektör Eva Ulfenborg och markförvaltare Stefan Swenson besökte i veckan Granngården och Färgdesign i Hjo.

Trogna kunder på Granngården

Butiksägaren Mikael Johansson berättar att det går bra för Granngården i Hjo. En stor anledning är att kunderna är trogna butiken; de har hittat hit under alla de fler än 40 år butiken funnits i Hjo. Butiken är en av de minsta av Granngårdens butiker i Sverige. 

Butikschefen konstaterar att butiken visar ett stadigt plusresultat, i motsats till många andra. Mikael driver även Granngården i Skövde och Mariestad.

Mikael berättar att butiken är välsorterad för sin storlek, och att en utmaning inom handelsbranschen är att kunna erbjuda heltidstjänster. Butiksstorlek har betydelse, och Mikael ger exemplet Vara, som nyligen växlade upp till en större butik. Där går det nu bättre än någonsin. Planer finns på att expandera, och kommunen framförde i samband med besöket att man gärna stödjer detta projekt.

Färgdesign i trästaden

Entrén är vacker med en inbjudande skyltning av vackra inredningsdetaljer och beslag från förr i tiden. Vi tas emot av Annika Wallenius Magnusson, Johannes Wallenius Magnusson och Madeleine Ribbing som berättar att butiken är en av två delar av deras verksamhet. Den andra delen är Magnussons måleri.

Färgdesign har det mesta för måleri och har en specialitet i linoljefärg, vilket rimmar väl med Hjos alla trähus och kulturmiljöer. Butiken och måleriet går bra, och har även gjort det under pandemin. De noterar att privatpersoner idag är lite försiktigare än tidigare med sina inköp, men ser ingen direkt inbromsning inom byggbranschen.