Kommunen besökte Jacquet och RS Elektroniktjänst

10 november 2022

Företagsbesök

Vecka 45 besökte representanter från kommunen det lokala plåtföretaget Jacquet och RS Elektroniktjänst i Hjo.

Kommunledningen besöker tillsammans med näringslivsenheten med jämna mellanrum kommunens företag. Detta för att öka kunskapen och förståelsen för företagens villkor och förutsättningar. Vi kan också vid dessa möten få in synpunkter och idéer och information om företagets framtidsplaner.

I veckan har kommundirektör Eva Ulfenborg och samhällsbyggnadschef Jonas Sjölin (ansvarig för näringslivsfrågor) besökt företagen Jacquet och RS Elektroniktjänst. Vid besöket hos RS Elektroniktänst deltog även Jessica Bergman, chef för kommunens Arbetsmarknadsenhet.

Jacquet – Plåtföretag med lång historia i Hjo

Hans Mattsson, VD på Jacquet, berättade att Jacquet är ett svensk systerföretag till moderföretaget som ligger i Lyon, Frankrike. Koncernen omsätter cirka 2 miljarder euro och finns i de flesta Europeiska länder, men även i USA, Canada och Kina.

Jacquet är världsledande och specialiserade på distribution av helplåt och skurna detaljer av rostfritt kvartoplåt och nickellegeringar. Vid besöket berättade Hans att Jacquet har funnits i Hjo länge, och att han varit VD sedan 2002. Under alla dessa år har Jacquet i Hjo gått med vinst, med ett enda undatag. I Hjo arbetar 15 personer med försäljning, kantpressning, skärning och en specialitet för Hjo är rundbockning av plåt till cisterner. Visning av produktionslinjerna visar på stort hantverkskunnande och en kompetent maskinpark för plasma- och vattenskärning i plåt.

RS Elektroniktjänst – Härifrån kommer kretskorten i många trafikljus

Efter besöket hos Jacquet cyklade kommunrepresentanterna vidare till RS Elektroniktjänst.

Stefan Fransson, VD, och Martin Öhrn som arbetar med inköp informerade om företagets verksamhet: utveckling och konstruktion av kundanpassad elektronik. Elektroniktjänst i Hjo har bland annat gjort kretskorten i vågarna på ICA och i många trafikljus! Just nu är en stor utmaning den komponentbrist som råder. 

Besökarna fick även se företagets maskinpark och process, som kan mäta sig med alla konkurrenter i Sverige. Toleranskraven på de otroliga små kompenenterna innebär att omfattande kontrollsystem (automatiska och manuella) finns på plats.