Idrottsanläggningar öppnar för föreningar - Möjlighet till aktiviteter för unga utökas

Golv i gymnastiksal

8 februari 2021

Corona, Corona Kultur, turism och fritid

Från och med den 8 februari är det möjligt att genomföra föreningsaktiviteter för barn och unga födda 2002 eller senare. Beslutet gäller både inom- och utomhusanläggningar. Utomhusanläggningar kommer kunna bokas av samtliga åldersgrupper.

— Vi är mycket glada att äntligen kunna öppna våra anläggningar för föreningsverksamhet igen. För att det ska fungera behöver vi alla vara mycket noga med att följa de rekommendationer som finns från myndigheterna och de regler som vi i kommunen har satt upp, säger kultur- turism- och fritidschef Christer Svensson. 

Viktigt att följa rekommendationer

Enligt Folkhälsomyndigheten ska idrotts- och fritidsaktiviteter bedrivas på ett sätt som minimerar risken för smitta. Det innebär att:

  • hålla avstånd till varandra,
  • inte dela utrustning med varandra,
  • när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus,
  • undvika gemensamma omklädningsrum,
  • resa till och från aktiviteten individuellt, och
  • utföra aktiviteten i mindre grupper. 

I dagsläget gäller ovanstående rekommendationer till den 30 juni. Dessa råd gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott eller barn och unga födda 2002 och senare. 

— Det betyder att det finns begränsningar när det gäller vilken verksamhet som kan bedrivas, i synnerhet för aktiva över 15 år. Och detta måste vi tillsammans se till att vi följer så att vi kan fortsätta ha ett brett och aktivt föreningsliv, säger Christer Svensson.

Följande gäller på Hjo kommuns samtliga anläggningar

För att underlätta för föreningarna att följa myndigheternas rekommendationer har kommunens covid-grupp beslutat om följande regler som gäller för samtliga anläggningar: 

  • Omklädningsrummen får inte användas för omklädning och dusch. Däremot kan man använda toaletterna i omklädningsrummen. Föreningarna ansvarar för att detta följs.
  • Dörrarna till Guldkrokshallen kommer vara stängda för allmänheten. Endast föreningar med bokade tider kommer ha tillgång.
  • Varje förening ska göra en riskbedömning där de meddelar hur deras verksamhet kan bedrivas på ett så smittsäkert sätt som möjligt. Om man är osäker finns personal på Kultur, turism och fritid som kan stötta i arbetet.

—  I dagsläget öppnar vi bara för organiserad föreningsverksamhet. Det är alltså inte möjligt för privatpersoner att boka lokalerna i det här skedet. Vi hoppas att allmänheten istället passar på att använda sig av de andra möjligheter till fysisk aktivitet som finns runt om i kommunen, säger Christer Svensson. 

 

Trots att vi lever i en pandemi finns det massor av mysiga och hälsofrämjande saker att göra i Hjo. Här listar vi ett axplock av utbudet. Följ oss gärna på Instagram, @kommunhjo, för fler tips på hur du kan hälsa 2021 välkommet!