Nu bygger vi Estrid Ericsonskolan!

25 maj 2020

Förskola och skola, Bygga, bo och miljö

Idag inleddes officiellt byggnationen av Hjo kommuns nya skola. Istället för ett klassiskt spadtag fick elever, personal, politiker och entreprenören plantera varsitt ekollon.

Vid invigningsceremonin var det klassiska spadtaget utbytt mot en symbolisk plantering av de tolv ekar som i framtiden ska kanta skolgården. Dessa är en blinkning till namnet på Estrid Ericsons sommarställe, Tolvekarna, där hon fann stor inspiration och nya idéer. Några av träden planterades av elever som kommer gå i den nya skolan när den är färdig.

— De här ekarna kommer växa med rasande fart och kommer redan ha hunnit långt när skolan står klar för inflytt, lagom till vårterminen 2022, säger Klas Kronqvist, projektingenjör på Hjo kommun.

— Det är roligt att få vara med och bygga en ny skola, särskilt eftersom det inte beror på att vi lägger ner en annan. Det är också roligt att ha Estrid Ericson som förebild för skolan då hennes arbete visar att det går att åstadkomma saker bara man vill och är beslutsam, sa kommunalrådet Catrin Hulmarker (m), när hon välkomnade deltagarna.

Utformningen av Estrid Ericsonskolan kommer givetvis att bära drag från hennes designgärning och Svenskt tenn kommer också få sätta sin prägel på inredning och utformning av utemiljön.

— Skolan kommer givetvis ha barnens bästa i fokus och kommer kännetecknas av hållbarhet, litteratur och rörelse, både inne och ute, sa skolchef Mari-Louise Brage vid ceremonin. 

Dagens kanske viktigaste fråga stod dock en av skolans framtida elever, Vilgot Uvesten för:

— Kommer det finnas en fotbollsplan på den här skolan?

Svaret från rektor Anna Malmeling Marklund, som varit med i projektgruppen sedan starten, var ett självklart: Ja!

Som minne från ceremonin delades Estrid Ericsons glasvas ”Ekollon” ut till trädplanterarna. Vasen är särskilt utformad för att ett ekollon ska kunna gro och växa till en ny spirande planta. "Låt detta vara en inspiration för att låta din egen kunskap och kreativitet spira och gro precis som Estrid Ericsons gjorde”, skriver man i det brev som följer med gåvan.  

Här kan du läsa mer om den nya grundskolan på Lundbyområdet som fått namnet Estrid Ericsonskolan.