Belysning på Strandpromenaden

7 december 2020

Bygga, bo och miljö

I samarbete med Hjo Energi bygger Hjo kommun en bänk med belysning utmed Strandpromenaden. Detta har möjliggjorts tack vare ett bidrag från Dane Bergbom. Här kan du läsa mer om historien bakom bänken.

Vi har sedan flera år tillbaka fått synpunkter och önskemål  om belysning på Strandpromenaden och det har också funnit en bred politisk vilja att belysa sträckan. Samtidigt är det många som talat om att de uppskattar upplevelsen av mörkret, kvällshimlen och månens speglingar i vattnet. 

För att inte störa det fina ljuset från sjön fastnade vi för en idé från vår tidigare stadsarkitekt PG Ylander om en bänk med låg och varsam belysning. Hans idé föddes ur en gammal bild på Bellevueterrassen i Stadsparken som visar att det funnits en liknande bänk i Hjo för nästan 100 år sedan. 

Så här såg det ut nedanför Bellevueterrassen innan Gamla Hotell Bellevue brann ner 1932.

Bänken blir både en plats att sitta och njuta på och en varsam belysning av promenadvägen. På undersidan sitter ledbelysning som lyser upp promenadvägen utan att störa utblicken över Vättern. Belysningen är inte igång ännu men förra hösten gjorde vi en provbelysning.

I den första etappen byggs bänk och belysning från Strandpromenadens början fram till Gärdhemsvägen men planen på sikt är att bänken ska sträcka sig över hela promenaden.