Kulturkvarteret 2.0 - nya öppettider och ny disk

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.30

Besöksadress
Torggatan 2

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.30

Hitta hit

Postadress
544 81 Hjo

2 april 2019

Kultur och fritid

Inom kort blir det en hel del nytt på Kulturkvarteret. Från och med 29 april blir det nya öppettider i hela kvarteret och en ny, gemensam disk. Biblioteket kommer även att testa konceptet meröppet. Vi har pratat med Lotta Persson, turismansvarig, Bo Alsterberg, biblioteksansvarig och Maria Setzer, kulturansvarig om förändringarna.

Hej Bosse, Lotta och Maria. Berätta mer om det nya sättet att jobba på som ni kallar för Kulturkvarteret 2.0.
 
- Vi gör detta främst för besökarna. I nuläget är det spretigt att ha tre olika verksamheter som öppnar vid olika tider och håller till på olika ställen i kvarteret. Nu möter vi besökarna på ett och samma ställe. Det kan såklart bli en hel del detaljer att lösa för oss i början, så som det ofta blir när något är nytt. Vi jobbar hela tiden för att hitta den bästa lösningen både för besökarna och oss själva, säger Bo Alsterberg.
 
- Det blir en större tydlighet och tillgänglighet i att vi har samma öppettider för hela huset. Vi tror att det kan bli bra effekter för oss som jobbar här - att vi kommer jobba mer tillsammans och få större koll på de gemensamma frågorna. Våra verksamheter lär sig om varandra och vi kan skapa en starkare vi-känsla. Turistinformationen kommer också att ha större möjligheter att vara mobila på stan, i och med att vi får en gemensam disk som alltid är bemannad, säger Lotta Persson.
 
- När huset är öppet är alla verksamheter öppna, både biblioteket, turistinformationen och utställningarna. Vi blir mer välkomnande och huset blir mindre ödsligt. Jag ser att det blir en stor vinst för både hjobor, besökare och vår egen personal, säger Maria Setzer. 
 
Gör ni detta för att spara pengar?
-Nej, vi har precis samma resurser som tidigare. Detta är inte någon nedskärning utan ett annat sätt att jobba på. Vi använder samma resurser men på ett effektivare sätt. Vi kommer att samarbeta mer och ha närmare till varandra, och vi kommer att vara mer tillgängliga för besökarna, säger Lotta Persson.

Vad är meröppet?
- Meröppet på biblioteket betyder att biblioteket är öppet, men det finns ingen bibliotekspersonal på plats. Många folkbibliotek i Sverige jobbar redan med att ha meröppet, eftersom det ger större möjligheter för besökarna att vara på biblioteket. Man har tillgång till att låna och återlämna böcker och andra medier, man kan använda datorerna och vistas i biblioteket. Däremot får man ingen hjälp av bibliotekarier under meröppettiden. Under sommaren kommer vi att ha meröppet på biblioteket. Det kommer att finnas en bibliotekarie på plats 3 timmar per dag, och resten av tiden är det meröppet, säger Bo Alsterberg.
 
Vad kommer jag att kunna få hjälp med i den nya, gemensamma disken?
- Du kommer att få hjälp med allmänna biblioteks- och turismfrågor, till exempel utlåning, återlämning, enklare turistinfo, köp av fiskekort med mera. 
 
Hur blir det nya ordinarie öppettiderna och sommaröppettiderna?
- Först och främst så kommer vi att ha stängt 19-28 april på grund av påsk samt 4 dagars utbildning av personalen, säger Maria Setzer.
 
De nya ordinarie öppettiderna, från och med 29 april, kommer att vara:       
  • måndag-tisdag: 10-19         
  • onsdag: stängt         
  • torsdag: 10-19         
  • fredag: 10-17         
  • lördag: 11-15

De torsdagar som det är Kvarterskväll kommer biblioteket, utställningarna och Kulturtorget att ha öppet till 20.00. 

- Sommaröppettiderna gäller mellan 27 maj och 25 augusti. Då kommer Kulturkvarteret vara öppet 10-18 alla dagar. Det kommer att finnas en bibliotekarie på plats måndag-torsdag mellan klockan 15 och 18 och på fredagar mellan 10 och 13, resten av tiden är biblioteket meröppet, säger Bo Alsterberg. 
 
Från och med 26 augusti börjar de nya ordinarie öppettiderna att gälla igen.
 
Läs mer om Kulturkvarteret 2.0
 
På bild, från vänster: Lotta persson, Bo Alsterberg, Maria Setzer