Frågor och svar
Postadress
544 30 Hjo
På den här sidan samlar vi länkar till information och ger svar på vanliga frågor om flyktingmottagandet i Hjo och kriget i Ukraina.
Nej. I nuläget har massflyktingar inte rätt till SFI. Därför får inte kommunerna ekonomisk ersättning för att arrangera SFI-undervisning för flyktingar från Ukraina.
Däremot har Folkhögskolan i Hjo sökt medel för att arrangera språkundervisning och undervisning om det svenska samhället. Undervisningen på Folkhögskolan är igång.
Jordbruksverket har information på svenska, engelska och ukrainska som riktar sig dels till de som redan är i Sverige med ett husdjur från Ukraina, dels till de som är på väg till Sverige med sitt husdjur.
Ukrainska medborgare har rätt att vistas i Sverige i 90 dagar utan att behöva något tillstånd, så kallat viseringsringsfritt. För att vara i Sverige viseringsfritt behöver man ha pengar till uppehälle och boende. Med anledning av kriget i Ukraina har EU:s medlemsländer beslutat om att aktivera "massflyktsdirektivet" som innebär att du som kommer från Ukraina har rätt till omedelbart skydd och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. Tillståndet ger dig möjlighet att få hjälp med boende, rätt att arbeta, rätt att söka grundläggande vård, rätt till skolgång för barn och visst ekonomiskt bistånd i Sverige.
För att få hjälp med boende i en kommun behöver du först ha anvisats dit av Migrationsverket. Därefter är kommunen ansvarig för att du ska få ett boende. Migrationsverket ansvarar för den ekonomiska ersättningen.
För att ansöka om uppehållstillstånd behöver du kunna legitimera dig och ta dig till Migrationsverkets kontor, det närmsta ligger i Göteborg. Migrationsverket arbetar för att utöka antalet kontor där du kan ansöka om uppehållstillstånd. Om du inte har någonstans att bo så ansvarar Migrationsverket för att ordna boende. Migrationsverket uppdaterar löpande sin webbsida med information till dig som har flytt från Ukraina.
Det här gör Hjo
Här kan du läsa mer om kommunens förberedelser.
Du som vill hjälpa till
Kan du översätta till ukrainska/ryska?
Här kan du anmäla intresse för att hjälpa till med översättning till ukrainska/ryska.
Kommunen har ett flyktingboende på Sjöryd där flyktingar från Ukraina som har anvisats till Hjo av Migrationsverket bor. På Sjöryd finns totalt sex lägenheter, två större och fyra mindre. Utöver Sjöryd förbereds ytterligare boenden som ska kunna användas om fler flyktingar anvisas till Hjo.
Migrationsverket beräknar att Hjo kommun ska ta emot 14 flyktingar från Ukraina i år.
På krisinformation.se finns samlad information från svenska myndigheter kring situationen.
Varför finns inte "Hesa Fredrik" i Hjo?
Utomhusvarningssystemet underhålls av Räddningstjänsterna i Sverige. Det är MSB som dimensionerar och planerar utbyggnaden av systemet. Prioritering av större tätorter har gjorts där mindre, såsom Hjo, prioriterats ner på grund av ett lägre behov och hotbild vid krig, större olyckor eller miljöfarliga utsläpp på grund av tung industri.
Här kan du läsa mer om utomhusvarningar:
Runt om i Sverige finns ett stort antal skyddsrum som ska skydda befolkningen vid krig. I fredstid får skyddsrummen användas till annat, men de ska kunna iordningställas inom två dygn.
Här kan du läsa mer om skyddsrum:
Varför har olika kommuner olika många skyddsrum i förhållande till antal invånare?
Olika kommuner har olika hotbild i en krigssituation, därför har olika kommuner olika antal.
Hur många skyddsrum finns det i Hjo kommun?
Det finns 10 skyddsrum, Hjo kommun ansvarar för 5 av dem: Stadshuset (2 st.), Vallgården (1 st.) och Guldkroksskolan (2 st.).
Vilka skyddsrum är anpassade för personer med rörelsehinder?
Inga av kommunens skyddsrum har en ingång som är särskilt anpassad för rörelsehindrade. Orsaken är att dessa byggdes för många decennier sedan. I en situation då en rörelsehindrad person behöver ta sig in i ett skyddsrum bör andra personer vara behjälpliga.
Byggs det nya skyddsrum i Sverige?
Nej, inte just nu. Eventuell nyproduktion av skyddsrum utgår från bedömd hotbild och regeringens och riksdagens inriktning för skyddsrumsverksamheten.
Enligt lagen om skyddsrum är det Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som beslutar om att bygga skyddsrum och ansvarar för att kontrollera att de har rätt skyddsförmåga och skyltning. Kommunerna ska informera MSB om till exempel byggnationsplaner som kan ha betydelse för byggande av skyddsrum.
Situationen i omvärlden väcker tankar och kan skapa oro hos både vuxna och barn. Här finns information och verktyg för att hantera oro:
I ett snabbt förändrat säkerhetspolitiskt läge är det viktigt att du gör det du kan för att förhindra ryktesspridning och spekulationer. Här finns information om hur du kan tänka källkritiskt: