Allt du behöver veta inför valet 2022

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

Den 11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Genom att rösta i valet får du möjlighet att påverka vilka politiker som ska styra de kommande fyra åren. Du vet väl att du kan rösta i förtid redan från den 24 augusti?

All information om valet den 11 september hittar du på val.se.

 • Vem får rösta?

  För att ha rösträtt i valen till riksdag, region- och kommunfullmäktige måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Du som är röstberättigad kommer att få ett röstkort hem i brevlådan i mitten av augusti.

 • Röstkort

  Röstkort hem i brevlådan

  Du som har rösträtt får ett röstkort hem i din brevlåda cirka tre veckor innan valdagen. På röstkortet står det vilka val du har rösträtt till samt namn, adress och öppettider till din vallokal.

 • Valsedlar

  Tre olika valsedlar

  Det finns valsedlar i tre olika färger. Gula för riksdagen, vita för kommunfullmäktige och blå för regionfullmäktige. Valsedlar finns på alla ställen där du kan rösta.

 • Vallokal

  Rösta på valdagen

  Rösta i din vallokal på valdagen söndagen den 11 september. Då har samtliga vallokaler i Hjo kommun öppet klockan 8-20.

 • Rösta med bud

  En väljare som inte kan ta sig till en röstningslokal kan rösta med hjälp av ett bud. Det gäller den som är sjuk, gammal eller har en funktionsnedsättning.

 • Valdistrikt och vallokaler

  Hjo kommun är indelat i en valkrets inför valet 2022. Valkretsen är sedan i sin tur indelad i 6 valdistrikt.

 • Så styrs Hjo idag

  Kommunen styrs av politiker som har valts av dig som kommuninvånare. De ansvarar bland annat för skolor, barnomsorg, socialtjänst, parker och fastigheter, kulturverksamhet samt driver näringslivs-, arbetsmarknads- och utvecklingsfrågor.