Kurser som erbjuds på vuxenutbildningen.
Telefon
0503-35337
Telefontider
07.30-15.00
Postadress
544 34 Hjo
Kontakter
-
Helena Grenabo
Skoladministratör
0503-35337
E-post
Här hittar du de kurser som erbjuds på vuxenutbildningen i Hjo. Om du vill se mer information om kursen, så följ länken till skolverket.
Här får du träna på de färdigheter som är en del av att både kunna och våga använda engelska med säkerhet i olika situationer, både skriftligt och muntligt. Dessutom tränar vi på hör- och läsförståelse. Vi övar på att kunna använda språket i både informella och mer formella sammanhang. Genom att läsa och bearbeta olika sorters texter får du också en fördjupad kunskap om olika kulturer där engelska används.
Kursen vidareutvecklar din förmåga att kunna ta till dig texter av varierande slag och förbättrar din förmåga att uttrycka dig nyanserat i tal och skrift. Den här kursen ska förbereda dig inför högskolestudier, så vi lägger stor vikt på att utöka ordförrådet och förbättra struktur samt språklig korrekthet i både muntliga och skriftliga framställningar. Genom dina muntliga och skriftliga arbeten får du större kännedom om engelskspråkiga länder, deras kultur och litteraturhistoria.
Historia 1a2 är en fortsättningskurs för dig som tidigare läst Historia 1a1. Kursen syftar till att bredda och fördjupa din historiemedvetenhet och dina kunskaper om historia. Kursen innehåller olika fördjupningar med huvudsakligt fokus på 1800- och 1900-talet. Du får också lära dig mer om källkritik och historieanvändning.
Kursen Historia 1b syftar till att bredda och fördjupa din historiemedvetenhet och dina kunskaper om historia. Kursen innehåller olika fördjupningar, från forntid till modern tid. Du får också lära dig mer om källkritik och historieanvändning.
I kursen lär du dig både muntlig och skriftlig kommunikation i en yrkesroll. Vi går även igenom olika typer av dokumentuppställningar, jobbar med kalkyl- samt presentationsprogram. I kursen får du även en inblick i olika lagar som är viktiga att ha med sig samt ergonomi på en arbetsplats.
Matematik kurs: 1b, 2b, 3b, 3c, och 4
Vi erbjuder individanpassad undervisning i alla kurser. Alla nivåer läses tillsammans som gör att elever kan startar närsomhelst under skolåret. Elever får genomgångar när de behöver det. Elever som behöver mera tid kan läsa i långsammare takt och andra elever kan läsa på i en snabbare takt. Lärobokens uppgifter är uppdelad i svårighetsordning med lättare till svårare uppgifter, men oftast svårare uppgifter är inte svårare utan är beskrivna med lite mer text. Prov tas efter varje område när elever tillsammans med läraren kommer överens. Grupper är ofta små med mellan 3 till 15 elever som ger dig mycket hjälp.
Ämnet innehåller både kemi, biologi och fysik vilket ger en god grund och förståelse för hur naturen och livet är sammankopplade. Du utvecklar din förståelse för hur naturvetenskapliga kunskaper behövs både i yrkesliv och vardag. Naturkunskap är ämnet som berör alla därför att det handlar om livet och naturens resurser och den värld som vi alla är beroende av och måste ta ansvar för.
Ämnet Naturkunskap 2 behandlar följande centrala innehåll: Vetenskapligt perspektiv, Universums utveckling, Människan och kemi, Kol och kolföreningar, Evolution, Cellen i funktion, Kroppen i funktion och Forskning och konsekvens. Det ger en god grund och förståelse för hur naturen och livet är sammankopplade. Du ska även utvecklar din förståelse för hur naturvetenskapliga kunskaper behövs både i yrkesliv, vardag, och kultur.
Psykologi 1 är en kurs vars syfte är att ge goda baskunskaper i psykologins vetenskapliga framväxt och utvecklandet av olika psykologiska perspektiv och deras sätt att förstå och förklara människan. I kursen ingår socialpsykologi som fokuserar på hur vi människor påverkas och formas tillsammans med andra samt vissa delar av psykisk ohälsa med fokus på stress och stresshantering samt kriser och krishantering.
Psykologi 2a är en fördjupad kurs inom ämnet psykologi som bygger vidare på dina kunskaper från psykologi 1 och som exempelvis innehåller delar som klinisk psykologi, personlighetspsykologi och utvecklingspsykologi. Exempel på ämnen som ingår är psykisk ohälsa, diagnoser och sjukdomar och olika behandlingsmetoder för dessa, förståelsen av och kunskapen om dig själv och andra samt olika teorier om hur vi människor utvecklas.
Kursen religion 1 syftar till att fördjupa kunskaper om och tolkningar av olika religioner och andra livsåskådningar samt om olika etiska förhållningssätt. Den ger möjlighet till diskussioner kring relationen mellan religion och vetenskap, olika etiska dilemman och religionernas påverkan på olika individers värderingar och livsstilar, med syfte att utveckla respekt och förståelse för olika sätt att tänka och leva.
Samhällskunskap 1a2 är en fortsättningskurs för dig som tidigare läst Samhällskunskap 1a1. Kursen syftar till att bredda och fördjupa kunskaper om hur samhället fungerar och om hur politiska, sociala och ekonomiska band idag länkar samman människor över hela världen. Du får också träna upp din förmåga att söka och värdera information ifrån olika källor. Kursen behandlar till exempel områden som politiska ideologier, samhällsekonomi, media och digitalisering.
Kursen Samhällskunskap 1b syftar till att bredda och fördjupa kunskaper om hur samhället fungerar och om hur politiska, sociala och ekonomiska band idag länkar samman människor över hela världen. Du får också träna upp din förmåga att söka och värdera information ifrån olika källor. Kursen behandlar till exempel områden som hur Sverige styrs, media och digitalisering, internationella relationer, arbetsmarknad och ekonomi.
Svenska 1 är en kurs där du får lära dig skriva olika slags texter, öka din läsförståelse genom att läsa olika slags texter såsom artiklar och skönlitteratur och förstå innehållet i dessa samt lära dig hålla muntliga presentationer. Ett område som ingår i kursen är språksociologi.
Svenska 2 är en kurs där du får utveckla dina kunskaper i att skriva olika slags texter, läsa skönlitteratur från olika tider och andra typer av texter och analysera dessa samt hålla tal och muntliga presentationer. Två områden som ingår i kursen är litteraturhistoria och språkförhållanden i samhället.
På denna kurs håller du stora föredrag, skriver referat, textanalys, essäer och faktauppsats. Du studerar också språkhistoria. Du blir väl förberedd för studier på universitet och högskola.
På denna kurs lär du dig ord, grammatik och svensk kultur. Du övar att läsa olika typer av text, skriva olika texttyper och tala.
På denna kurs lär du dig att använda svenska språket i text och tal samt att skriva. Du läser skönlitteratur, alltså romaner och lär dig lite om svensk litteraturhistoria.
På denna kurs håller du stora föredrag, skriver referat, textanalys, essäer och faktauppsats. Du blir väl förberedd för studier på universitet och högskola.
Funderar du på att göra komvuxarbete börjar du med att kontakta vår studie- och yrkesvägledare.
Komvuxarbete genomförs i huvudsak på distans med vissa digitala avstämningar eller avstämningar på plats enligt överenskommelse med läraren.
Vissa obligatoriska träffar sker på plats i skolan.
Läs mer om förändringar på Skolverkets webb.
Läs mer om Komvuxarbetet på Skolverkets webb.