Ansökan gymnasial och grundläggande vuxenutbildning
Telefon
0503-35337
Telefontider
07.30-15.00
Postadress
544 34 Hjo
Kontakter
-
Helena Grenabo
Utbildningshandläggare Lärcentrum
0503-35337
E-post -
Patrik Clausén
Studie- och yrkesvägledare/KAA
0503-35160
E-post
Här hittar du information om att söka kurser hos oss och kan också gå vidare till vår ansökningstjänst.
Ansökan till vårens grundläggande och gymnasiala kurser öppnas den 15 oktober. Efter den 31 december påbörjas schemaläggning och vi kan inte garantera att du kan läsa alla dina valda kurser.
Uppstart för samtliga kurser är den 20 januari under förutsättning att det finns tillräckligt med sökande till kursen.
Vill du läsa till våren 2025, är du välkommen med din ansökan via vår ansökningstjänst.
Klicka här för att ansöka eller se status på din ansökan.
Det här innebär att välja kurser i klassrum, flexibla studier eller distans.
Du kan kombinera olika studieformer hos oss.
Vi erbjuder följande studieformer:
- Klassrum: Här läser du på plats och studierna bedrivs i en mer traditionell studieform där du följer ett schema. Studierna förutsätter att du har möjlighet att delta i vår undervisning på dagtid. Utöver klassrumsundervisning behöver du räkna med att ägna tid åt dina studier hemma.
- Distans: Här tar du ett stort eget ansvar och studierna bygger på självstudier med möjlighet till handledning via Teams eller på plats. Här finns det goda möjligheter att kombinera studier med arbete. Det krävs dock att du kan närvara vid examinationer på plats.
- Flexibla studier: Flexibla studier varierar beroende på vilken kurs du läser. Det kan innebära lärarledda lektioner genom Teams, lektioner på plats kombinerat med handledning och självstudier. Det krävs dock att du kan närvara vid examinationer på plats.
Studieperiod
Studieperioden startar den 20 januari och pågår till den 6 juni.
Vår kombination- och yrkesvuxutbildning park och grönytor går från 26 augusti 2024 till 30 maj 2025.
Välkommen med din ansökan!
Läs igenom punkterna nedan och gå sedan vidare med ansökan.
Är du över 20 år eller fyller 20 år under terminen, så förväntas du köpa din studielitteratur och annat studiematerial, såsom anteckningsböcker, miniräknare och liknande. Du kan enbart köpa digital studielitteratur via Lärcentrum. Vi har fortfarande några exemplar kvar av viss studielitteratur som du kan köpa genom oss.
Du ska även ha tillgång till en dator där du kan använda Teams och installera Microsoft Office. För våra distansutbildningar behöver du även en webbkamera. Vi rekommenderar även headset för dina studier för god samtalskvalité. Vänta med att skaffa Office tills du har påbörjat studierna, så hjälper vi dig med det.
Terminen är på 20 veckor. För att läsa heltid, krävs 400 poäng per termin och halvtid motsvarar 200 poäng per termin. Samtliga gymnasiekurser är på en termin, medan det är möjligt att läsa en eller två grundläggande delkurser på en termin.
Planera dina studier noggrant. Har du annan sysselsättning under studietiden, ska du orka med och ha tid till dina studier hos oss. En kurs på 100 poäng motsvarar kring 10 timmars studier per vecka, 50 poäng motsvarar cirka 5 timmar per vecka.
Behöver du planera dina studier eller få råd, kan du kontakta vår studie- och yrkesvägledare.
I ansökan vill vi att du skriver varför du vill läsa kursen eller kurserna du har valt. Detta är för att kunna upprätta en studieplan för dig. Om du har frågor kring din studieplan, så kontakta vår studie- och yrkesvägledare.
Grundläggande vuxenutbildning är för dig som behöver komplettera eller repetera högstadiet. Vi erbjuder följande kurser; Matematik, Engelska och Svenska som andraspråk.
När du börjat kursen, kommer du att nivåtestas för att se vilken delkurs du börjar på.
Du som har avslutat dina kurser på Svenska för invandrare nivå D kan fortsätta med Svenska som andraspråk grund, där vi erbjuder delkurserna 1 – 4.
Du kan kombinera grundläggande kurser med orienteringskurs i IT.
Samtliga gymnasiala kurser, oavsett om det är 100 poäng eller 50 poäng, läses på en termin.
För behörighet till högskolestudier bör du titta på vilka gymnasiekurser som det krävs betyg i beroende på vilket högskoleprogram du tänker söka.
Planerar du att läsa på högskolan i framtiden och har frågor kring regler, behörighet, betyg och antagning, rekommenderar vi dig att kontakta vår studie- och yrkesvägledare.
Du kan kombinera gymnasiala kurser med orienteringskurser.
Vi erbjuder en orienteringskurs i IT-kunskap. Kursen vänder sig till dig som är nybörjare eller som vill utöka dina kunskaper inom IT. Du planerar, tillsammans med läraren, innehåll och mål i din kurs.
Kursen ger dig inte betyg, men vi utför ett intyg på de kunskaper du har förvärvat i kursen.
Du kan välja att läsa orienteringskursen på 50 eller 100 poäng.
Orienteringskursen är berättigad för studiestöd från CSN och du kan kombinera kursen med grundläggande eller gymnasiala kurser.
Gör din ansökan hos oss först. Efter att du har gjort ansökan får du en bekräftelse bifogad som PDF-fil, som du sedan ska skicka in till din hemkommun för godkännande av studier i en annan kommun. Vi godkänner inte dina studier innan vi har fått ett yttrande från din hemkommun.