Miljötips i december: återvinn värmeljusen på rätt sätt!

Telefon
0503-35000

Telefontider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

E-post
kontaktcenter@hjo.se

Besöksadress
Bangatan 1 B

Öppettider
Mån-Fre kl. 07.30-16.00

Hitta hit

Postadress
544 30 Hjo

värmeljus i handflata

Dagarna är korta såhär års och vi tänder många ljus i våra hem. I Sverige tänder vi varje år hela 300 miljoner värmeljus gjorda av aluminium!

Om alla värmeljuskoppar i Sverige skulle återvinnas på rätt sätt skulle vi spara tillräckligt med energi för att värma 8500 hus. 

Det krävs en liten, men mycket viktig insats från dig för att att aluminiumet ska kunna återvinnas på rätt sätt. Det enda du behöver göra är att lossa själva vekeshållaren i botten av koppen innan du återvinner värmeljuset på återvinningscentralen.

Veken är nämligen gjord av järn, till skillnad från koppen som är tillverkad av aluminium. På återvinningen sorteras järnet ut med magneter, så att man kan ta vara på järnet för sig och aluminiumet för sig.
När metallerna är åtskilda smälts de ned och blir till nytt stål respektive aluminium. Om vekeshållaren sitter fast sorteras koppen som stål, vilket innebär att aluminiumet brinner upp och försvinner från jordens yta istället för att återvinnas.

Var ska jag slänga värmeljusen?

Värmeljushållare räknas inte längre som en förpackning och ska därför inte kastas som metallförpackning på återvinningsstationen. Bäst är att samla kopparna och ta med dem nästa gång du besöker stora återvinningscentralen. Där kan de kastas i containern för metall. 

Så njut av ljusen, men lossa vekeshållaren när ljuset brunnit ut! Det gör inte något om det är lite stearin kvar i koppen när värmeljuset är utbrunnet och ska lämnas till återvinning. Det viktiga är, åter igen, att lossa vekeshållaren.